26.11.2015 18:43
Čajové pečivo s mandľami
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Vianočné keksy s príchuťou mandlí a ríbezľového džemu.
Ingrediencie:
Na cesto:
250 g hladkej múky
- 1 zarovnaná lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 2 žĺtky
- 150 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na potretie a ozdobenie:
- 2 bielky
- 80 g sekaných mandlí
- 100 g ríbezľového džemu
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme žĺtky a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme dohladka.
- Cesto rozdelíme na 4 diely. Z každého dielu vytvarujeme valček dlhý asi 40 cm, ktorý nožom nakrájame na 20 kúskov. Z kúskov vytvarujeme guľôčky, ktoré z jednej polovice ponoríme do bielkov a obalíme v mandliach. Guľôčky prenesieme stranou bez mandlí na plech vyložený papierom na pečenie. Obrátenou stranou varešky do každej guľôčky vytvoríme priehlbinku. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 10 minút.
- Po upečení naplníme priehlbinky pomocou lyžičky džemom a necháme vychladnúť.
TIPY:
- Ako náplň do pečiva môžeme použiť aj iný druh džemu, napríklad malinový, višňový alebo pomarančový.
- V dobre uzatvárateľnej dóze môžeme pečivo skladovať približne 2 týždne.
FOTO: droetker
—————