Bylinky sa dajú usušiť i zamraziť
Varenie - Skladovanie
Keď už investujeme energiu do pestovania byliniek, mali by sme voňavú úrodu aj správne skladovať, aby sme vitamíny mali aj v zime.
Jednou z možností je otrhať lístky z konárikov a nechať ich usušiť. Najlepšie je zviazať ich do kytičiek a zavesiť, pretože položené na rošte, sieťke alebo na savom papieri ich treba priebežne obracať, čo je prácnejšie. Usušené vňate uskladnené vo vzduchotesnej nádobe na tmavšom mieste nám vydržia až celý rok. Keď ich nasypeme do vriacej polievky, opäť zmäknú a rozvoňajú sa po celej kuchyni.
Bylinky však môžeme aj zamraziť, takto si svoju arómu i farbu uchovajú ešte lepšie. Bazalku, pažítku, šalviu, mätu alebo kôpor najprv nasekáme alebo natrháme na menšie kúsky a potom ich v nádobe na ľad zalejeme studenou vodou a necháme zmraziť. Do pripravovaného jedla môžeme vkladať celé zmrazené kocky aj s vňaťou. Petržlenová či zelerová vňať sa však dajú zabaliť ako kompletný trs do mikroténového vrecúška a v prípade potreby zo zamrazeného valčeka priečne menší kúsok odrezať. Bylinky, napríklad levanduľu, oregano či tymian, je možné tiež využiť na zlepšenie chuťových vlastností oleja a vínneho či jablčného octu. Stačí ich v zaváracom pohári zaliať tekutinou, nechať dva týždne stáť a občas potriasť. Napokon obsah precedíme a môžeme ho pridávať do rôznych šalátov.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————