Bylinková zmrzlina
Varenie – Rady z kuchyne
Dobré časy pre zmrzlinu. V horúcich dňoch si ju doprajeme ochotnejšie ako inokedy. Aspoň na chvíľu pomôže zabudnúť na neznesiteľné teplo. Ak sa nám zunovali klasické čokoládové a jahodové mrazené verzie, môžeme si pripraviť studený dezert bylinkovej príchute.
Kto zvykne experimentovať, rád vyskúša aj nové recepty. Na domácu levanduľovú zmrzlinu potrebujeme 300 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 4 lyžice sušených kvetov levandule a 300 ml sladkej smotany. Levanduľu rozmiešame v mlieku a pridáme ešte cukor. Zmes pomaly zahrievame, aby sa cukor rozpustil. Nesmie však začať vrieť. Levanduľové mlieko potom necháme cez noc v chladničke, aby sa všetky ingrediencie prepojili. Do precedenej zmesi potom pridáme chladenú smotanu, premiešame a nalejeme do plastovej nádoby, ktorú uzavrieme vrchnákom. Vložíme do mrazničky a po polhodine premiešame. Zopakujeme to ešte párkrát, kým zmes nezačne zamŕzať.
TIPY:
- Podobne si môžeme pripraviť aj mätový dezert, ak do mlieka pridáme 2 hrste čerstvých lístkov mäty.
- Osviežujúcu verziu získame pridaním strúhanej kôry z dvoch limetiek alebo citrónov do mlieka.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru
—————