Bylinková žatva
Zelený domov – Vitamíny z črepníka
Prečo pestovať bylinky? Každý má svoje dôvody. Niekto hlavne pre ich schopnosť liečiť rôzne zdravotné neduhy, iný pre možnosť dochutiť si jedlo a niektorí tieto výhody spájajú aj so svojou pestovateľskou náruživosťou a s hrdosťou ukazujú každej návšteve poličky plné voňavej zelene. Vypestovať prirodzené vitamíny a lieky by sme už možno vedeli. Ale vieme aj, ako bylinky správne zbierať?
V prvom rade je treba vedieť, kedy vlastne žať bylinkovú úrodu. Jednoročné sú jasné, môžeme z nich profitovať už v roku zasadenia. Trpezlivosťou sa musíme vyzbrojiť, ak milujeme vôňu tymianu alebo rozmarínu. Z týchto byliek môžeme začať zbierať až v druhom a lepšie ešte v ďalšom roku pestovania.
Rukou i nožnicami
Je dôležité, či ide o odolnejšiu rastlinku alebo skôr citlivejšiu. Bazalka si zaslúži šetrné zaobchádzanie, preto lístočky z nej odtrhávame opatrne rukou. Na ostatné bylinky, napríklad petržlen alebo pažítku, si môžeme pokojne zobrať nožík alebo nožnice.
Čo vlastne zbierať
Treba vedieť aj, ktoré časti rastliny sú pre nás najcennejšie. V prípade drevnatých byliniek, ku ktorým patrí rozmarín, tymian a šalvia, by sme mali odrezať vždy len bočné vetvičky. Pravidlom by malo byť nechať nedotknutú najmenej tretinu rastlinky. Odrezať treba hlavne pevnejšie výhonky a tie slabšie mladé nechať dorásť. Ak je bylinka už dostatočne silná a rozvinutá, napríklad rozmarín, vydrží aj väčší nájazd, môžeme z nej odstrihnúť niekoľko vetvičiek.
A konkrétne? Petržlen a pažítku zostrihávame odspodu celé stonky. Aj oregano, medovka či mäta zvládnu odrezanie výhonku od zeme, pretože vyrastie nový. No šalviu, mätu a tymian by sme mali odstrihnúť len do dĺžky jednej tretiny a z bazalky trháme len okrajové lístky.
Frekvencia zberu...
... závisí od toho, ako sa rastline darí, čo je napokon výsledkom našej starostlivosti. Môžeme z nej pokojne počas celého vegetačného obdobia odstrihávať alebo odtrhávať listy a vetvičky, ktoré postupne dorastajú. Ale ako radia aj babky korenárky, bylinky trhajme ešte pred kvitnutím alebo na jeho začiatku, pretože v tom čase sa v listoch nachádza najviac éterických olejov a silíc. V prípade, že sa našej domácej zelenej farme darí výnimočne dobre a bylinkovú úrodu nestačíme zužitkovať, môžeme si ju niekoľkými spôsobmi uskladniť.
NAKLADANIE – čerstvé lístky a výhonky z byliniek (vhodnou je i kombinácia viacerých) zmiešame so soľou v pomere 5:1, zmes nasypeme do tmavej nádoby z kameniny či zo skla a dobre uzavrieme. Naložiť ich môžeme v rovnakom pomere aj v octe.
- ZMRAZENIE – vetvičky byliniek (bazalka, fenikel, kôpor, mäta, trebuľka) opláchneme pod studenou vodou, potom z nich kvapky vytrasieme a rastlinky necháme uschnúť na papierovej utierke, aby sa s nimi lepšie manipulovalo. Poodtŕhané lístky a výhonky potom uložíme do malých mikroténových vrecúšok, ktoré uložíme do mrazničky. Môžeme si urobiť aj polotovar na prípravu jedál. Do formy na výrobu ľadových kociek vložíme za hrsť byliniek, zalejeme ich vodou a dáme zmraziť. Utopiť ich však môžeme aj v slnečnicovom oleji. Pri mrazení si bylinky uchovajú najlepšie svoje chuťové vlastnosti a arómu.
- SUŠENIE – vetvičky byliniek (majoránky, mäta, oregano, tymian, rozmarín, šalvia) zviažeme motúzom do kytice a zavesíme dolu hlavou v tmavej a suchej miestnosti. Najlepšia je komora či podobná miestnosť, v kuchyni je kvôli vareniu vzduch príliš nasýtený vlhkosťou a mastnotou. Môžeme ich sušiť aj na čistom papieri a lebo bielej tkanine, v takom prípade však riskujeme, že pri nedostatočnom polohovaní by mohli začať hniť. Ak sú zavesené, majú pre prístup vzduchu rovnaké podmienky na sušenie zo všetkých strán. Keď sa o pár týždňov dostatočne vysušia, vydrobíme z ich výhonky a lístky a tie uskladníme vo vzduchotesných sklenených alebo kameninových nádobách v tmavom priestore.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————