21.12.2011 16:47
Bratislavské rožky
Varenie - Recepty - Múčniky
Chutné rožteky s orechovou náplňou, ktoré si vždy znovu musíte naložiť na tanier.
Ingrediencie:
200 g masla
- 80 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 vajce
- 500 g hladkej múky
- trocha soli
- 30 g droždia
- 300 ml mlieka
Orechová plnka:
- 150 g zomletých orechov
- 6 lyžíc smotany alebo mlieka
- 60 g piškótovej strúhanky
- 40 g medu
- 80 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Príprava:
Maslo s cukrom vymiešame, pridáme žĺtky a vajce a spolu vymiešame. Pridáme múku, soľ a droždie vykysnuté v mlieku, dobre vypracujeme a necháme vykysnúť. Cesto potom dáme na múkou vysypanú dosku, rozdelíme na dva diely a každý osobitne vyvaľkáme a pokrájame na obdĺžniky. Tie natrieme plnkou, stočíme a vyformujeme do tvaru rožkov a necháme trochu podkysnúť. Poukladáme ich na vymastený plech, potrime žĺtkom a v dobre vyhriatej rúre upečieme. Počas kysnutia cesta si pripravíme plnku. Zomleté orechy zalejeme smotanou, pridáme piškótovú strúhanku, tekutý med i cukor a všetko spolu vymiešame.
—————