20.05.2017 17:12
Bodkovaná roláda
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Ľahký jahodový múčnik pre začiatok sezóny s ponukou letného ovocia.
Ingrediencie:
Na cesto:
4 bielky
- 60 g cukru
- 4 žĺtky
- 100 g cukru
- 130 g hladkej múky
- 1 zarovnaná lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- ½ balenia farby gélovej potravinárskej červenej
Na náplň:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček Smeta-fixu
- 1 zarovnaná lyžica cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- ½ balenia farby gélovej potravinárskej červenej alebo ružovej
- 150 g čerstvých jahôd
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh, do ktorého ku koncu šľahania zašľaháme 60 g cukru. Vo väčšej mise vyšľaháme žĺtky so 100 g cukru do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh a metličkou zľahka vymiešame dohladka.
- Z cesta odoberieme 3 PL a vmiešame gélovú farbu. Zafarbené cesto nanesieme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie spravíme bodky. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 4 minúty.
- Na bodky ihneď nanesieme zvyšok cesta a opatrne rozotrieme po celom plechu. Vložíme do rúry a dopekáme pri rovnakej teplote ako v bode 2 asi 10 minút.
- Upečený plát ihneď vyklopíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom. Opatrne odstránime papier na pečenie, na ktorom sa plát piekol, a plát prevrátime tak, aby boli bodky na spodnej strane. Plát pomocou papiera na pečenie opatrne zrolujeme, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
- Na prípravu náplne v mise vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom, cukrom a vanilkovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Pridáme gélovú farbu a krátko zašľaháme.
- Vychladnutý plát opatrne rozbalíme, potrieme náplňou a poukladáme naň jahody. Zrolujeme a odložíme do chladničky. Pred podávaním necháme v chladničke aspoň 1 hodinu.
TIP: Rúra musí byť dôkladne predhriata, aby sa roláda pri pečení nevysušila a pri rolovaní nelámala.
FOTO: droetker
—————