20.05.2017 17:12

Bodkovaná roláda

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Ľahký jahodový múčnik pre začiatok sezóny s ponukou letného ovocia.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 4 bielky
  • 60 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 100 g cukru
  • 130 g hladkej múky
  • 1 zarovnaná lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ balenia farby gélovej potravinárskej červenej

 

Na náplň:
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 balíček Smeta-fixu
  • 1 zarovnaná lyžica cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ balenia farby gélovej potravinárskej červenej alebo ružovej
  • 150 g čerstvých jahôd

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh, do ktorého ku koncu šľahania zašľaháme 60 g cukru. Vo väčšej mise vyšľaháme žĺtky so 100 g cukru do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh a metličkou zľahka vymiešame dohladka.
  2. Z cesta odoberieme 3 PL a vmiešame gélovú farbu. Zafarbené cesto nanesieme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie spravíme bodky. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 4 minúty.
  3. Na bodky ihneď nanesieme zvyšok cesta a opatrne rozotrieme po celom plechu. Vložíme do rúry a dopekáme pri rovnakej teplote ako v bode 2 asi 10 minút.
  4. Upečený plát ihneď vyklopíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom. Opatrne odstránime papier na pečenie, na ktorom sa plát piekol, a plát prevrátime tak, aby boli bodky na spodnej strane. Plát pomocou papiera na pečenie opatrne zrolujeme, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
  5. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom, cukrom a vanilkovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Pridáme gélovú farbu a krátko zašľaháme.
  6. Vychladnutý plát opatrne rozbalíme, potrieme náplňou a poukladáme naň jahody. Zrolujeme a odložíme do chladničky. Pred podávaním necháme v chladničke aspoň 1 hodinu.

 

TIP: Rúra musí byť dôkladne predhriata, aby sa roláda pri pečení nevysušila a pri rolovaní nelámala.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada