Bezchybné vianočné pečenie
Varenie – Rady z kuchyne
Vianoce sa nezadržateľne blížia a všetci sa tešíme na chvíle pokoja v kruhu tých najbližších. Kým však tieto dlho očakávané sviatky konečne začnú, musíme toho ešte veľmi veľa stihnúť: každoročné vianočné upratovanie, veľké nákupy, balenie darčekov, výzdoba domácnosti, varenie a v neposlednom rade aj pečenie domácich koláčikov. Bez nich by Vianoce akoby ani neboli a na dobrý vianočný koláč sa už teraz teší každý maškrtný jazýček. A tak to má byť! Dajte už navždy zbohom vianočným nehodám, svoje vianočné pečenie si vyšperkujte do dokonalosti a pripravte svojim blízkym tie najlepšie sladké dobroty.
Určite aj vy dôverne poznáte ten pocit: celý deň strávite v kuchyni, v jednej ruke držíte formičky rôznych tvarov, v druhej ruke valček na cesto a na chrbát vám dýcha rozpálená rúra. Pri všetkom tom zhone je úplne bežné, že sa vám niečo nepodarí. Zrazený krém, poleva ozdobená hrudkami, cesto hotový betón či neforemné tvary všetkých tých stromčekov, koliesok a kvetiniek? Úplné bežná, vianočná rutina. Vďaka týmto jednoduchým tipom sa však upečeným nepodarkom bez najmenších problémov vyhnete.
ZRAZIL SA VÁM KRÉM? Nie je to nič nezvyčajné a určite by ste ho kvôli tomu nemali vyhadzovať. Stačí, ak ho dáte do misky nad hrniec s vriacou vodou a nahrejete ho. Krém začne pomaličky rednúť a vy ho môžete veľmi jednoducho vmiešať do peny.
MÁTE V POLEVE HRUDKY? Aj tomu sa dá vyhnúť. Čokoládu rozpúšťajte vo vodnom kúpeli alebo nad parou. Vždy ju však rieďte na malé kúsky nakrájaným, stopercentným tukom. Ak sa však nejaké hrudky predsa len objavia, polevu zrieďte horúcou vodou a dohladka ju vymiešajte.
PRILEPILI SA VÁM KOLÁČIKY KU PLECHU? S touto situáciou bojujeme najmä vtedy, ak cukrovinky nestihneme z plechu vybrať hneď po ich upečení. Nevadí. Dajte ich na chvíľu nahriať späť do rúry a potom ich z neho rýchlo zložte. Pomocnú ruku vám podá aj papier na pečenie.
BOJUJETE S FORMIČKAMI? Radšej ich vyklápajte hneď po upečení. Ak však stále nechcú ísť von, skúste nimi jemne klepnúť o hranu stola alebo ich na chvíľu položte ma mokrú utierku. Dôležitý je aj čas pred pečením. Formičky vymastené tukom vložte na chvíľu do chladničky a až potom na nich dajte múku.
PREMENILO SA VAŠE CESTO NA LEPIDLO? Klasika, no nie problém, ktorý by sa nedal riešiť. Najčastejšou chybou je, ak pri vaľkaní cesta meníte smer valčeka. Lepšie urobíte vtedy, ak ho meniť nebudete a radšej pootočíte cesto. Dôležitá je však aj múkou posypaná doska a valček.
ZÁPASÍTE S LÚPANÍM ORECHOV? Naším nepriateľom sa pri pečení často stáva priam nekonečné lúpanie orieškov. V tomto prípade vám podá pomocnú ruku mlieko. Orechy pred lúpaním namočte na noc do studeného mlieka. Budú sa vám lúpať lepšie a nebudú také sklovité. V prípade lieskových orechov je postup ešte jednoduchší. Ľahko ich ošúpete vtedy, ak ich najskôr nasucho opražíte na teflónovej panvici. Potom ich už len stačí vyšúchať v utierke.
MÁTE PRÍLIŠ HUSTÝ ALEBO RIEDKY LEKVÁR? Opäť to nie je problém, ktorý by sa nedal riešiť. Riedku marmeládu či lekvár môžete zahustiť napríklad nastrúhanými piškótami alebo perníkom. Ak sa však pasujete s opačným problémom a váš lekvár je príliš hustý, pokojne ho rozrieďte lyžičkou vlažnej vody.
PADLI VÁM HROZIENKA A KAKAO NIE JE DOSTATOČNE TMAVÉ? Hrozienka nepadnú na dno koláča vtedy, ak ich pred vložením do cesta obalíte v hladkej múke. A čo kakao? To bude mať peknú tmavú farbu vtedy, ak ho zalejete troškou horúcej vody. Ak však recept, ktorý pripravujete, neobsahuje mlieko, preosejte kakao s múkou. Vyhnete sa tak aspoň hrudkám.
FOTO: Kaufland
—————