19.12.2015 08:32

Banániky so slivkovou náplňou a škoricou

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Namiesto venčekov skúste banániky tentoraz vianočne so slivkovou náplňou a škoricou.

 

Ingrediencie:
Na odpaľované cesto:
  • 125 ml vody
  • 50 g masla alebo margarínu
  • 80 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 2 vajcia
Na posypanie:
  • 2 zarovnané lyžice cukru
  • 2 zarovnané lyžice mandľových ihličiek

 

Na náplň:
  • slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 385 g)
  • 200 ml šťavy z kompótu
  • 30 g cukru
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 1 balíček tortového želé červeného
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 balíček Smeta-fixu

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s maslom alebo margarínom. Pridáme múku so soľou a vareškou vymiešame do hladkého cesta, ktoré sa nelepí na okraj kastrólika. Cesto vložíme do misy.
  2. Pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame asi 8 cm dlhé banániky.
  3. Posypeme cukrom a mandľami. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 20 minút (prvých 15 minút pečenia rúru neotvárame).
  4. Ešte teplé banániky pozdĺžne rozrežeme a necháme ich vychladnúť.
  5. Na prípravu náplne necháme slivky na sitku odkvapkať a šťavu zachytíme. Slivky nakrájame na menšie kúsky.
  6. V kastróliku zmiešame šťavu s cukrom, škoricovým cukrom a tortové želé a asi minútu všetko povaríme. Odstavíme, pridáme slivky a necháme vychladnúť. Smotanu so smeta-fixom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.
  7. Na spodný diel banánikov nanesieme náplň, ozdobíme šľahačkou a priklopíme vrchným dielom.
  8. Banániky odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

 

TIPY:
  • Namiesto banánikov môžeme z odpaľovaného cesta upiecť veterníky.
  • Nenaplnené banániky môžeme jednoducho zmraziť.
  • Pred naplnením necháme rozmraziť a krátko rozpečieme pri teplote pečenia.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada