19.12.2015 08:32
Banániky so slivkovou náplňou a škoricou
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Namiesto venčekov skúste banániky tentoraz vianočne so slivkovou náplňou a škoricou.
Ingrediencie:
Na odpaľované cesto:
125 ml vody
- 50 g masla alebo margarínu
- 80 g hladkej múky
- štipka soli
- 2 vajcia
Na posypanie:
- 2 zarovnané lyžice cukru
- 2 zarovnané lyžice mandľových ihličiek
Na náplň:
- slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 385 g)
- 200 ml šťavy z kompótu
- 30 g cukru
- 1 balíček škoricového cukru
- 1 balíček tortového želé červeného
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček Smeta-fixu
Príprava:
- Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s maslom alebo margarínom. Pridáme múku so soľou a vareškou vymiešame do hladkého cesta, ktoré sa nelepí na okraj kastrólika. Cesto vložíme do misy.
- Pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame asi 8 cm dlhé banániky.
- Posypeme cukrom a mandľami. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 20 minút (prvých 15 minút pečenia rúru neotvárame).
- Ešte teplé banániky pozdĺžne rozrežeme a necháme ich vychladnúť.
- Na prípravu náplne necháme slivky na sitku odkvapkať a šťavu zachytíme. Slivky nakrájame na menšie kúsky.
- V kastróliku zmiešame šťavu s cukrom, škoricovým cukrom a tortové želé a asi minútu všetko povaríme. Odstavíme, pridáme slivky a necháme vychladnúť. Smotanu so smeta-fixom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.
- Na spodný diel banánikov nanesieme náplň, ozdobíme šľahačkou a priklopíme vrchným dielom.
- Banániky odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
TIPY:
- Namiesto banánikov môžeme z odpaľovaného cesta upiecť veterníky.
- Nenaplnené banániky môžeme jednoducho zmraziť.
- Pred naplnením necháme rozmraziť a krátko rozpečieme pri teplote pečenia.
FOTO: droetker
—————