Aspikové tortičky so šunkou a chrenom
Varenie – Recepty - Studený bufet
Ideálne pohostenie pre veľkonočných kúpačov so šunkou i s chrenom.
Ingrediencie:
1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 mrkva nakrájaná na tenké rezančeky
- 4 vajcia uvarené natvrdo
- 4 plátky šunky
- 200 g tvarohového syra bez príchute (typu Lučina)
- 2 – 3 lyžice chrenovej pasty (typu Krenex)
- petržlen
Príprava:
Na prípravu aspiku necháme želatínu napučať asi v 250 ml vývaru počas asi 10 minút. Každý plátok šunky rozrežeme napoly. Zmiešame syr s chrenovou pastou. Plátky šunky pomastíme chrenovou zmesou a zavinieme. Nakrájanú mrkvu krátko povaríme vo zvyšnom vývare, aby zmäkla. Napučanú želatínu zamiešame do vývaru s mrkvou a želatínu za stáleho miešania zahrievame (nevaríme) až do úplného rozpustenia želatíny. Želatínu necháme mierne vychladnúť a nalejeme ju do mištičiek/formičiek vypláchnutých studenou vodou do výšky asi 0,5 cm, navrch položíme lístok petržlenu. Necháme mierne stuhnúť a potom postupne do každej tortičky vrstvíme polku vajec, šunkový závitok, uvarenú mrkvu a petržlen. Zalejeme zvyšným vývarom. Mištičky/formičky odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky. Stuhnuté malé bábovky opatrne vyklopíme a uchovávame v chlade.
FOTO: droetker
—————