17.12.2016 18:27

Aníz, vanilka a iné vianočné korenia

Varenie – Svetové a minulé chute

 

Vianoce sú aj o vôni. Vkročiac do interiéru vieme okamžite odhadnúť, či domáca pani pečie medovníčky alebo práve kontroluje, či sú vanilkové rožteky už hotové. Každý z nás má zafixované typické vône domova, ktoré sa špeciálne v období vianočnom rozptýlia po celom byte a krásne nás prenasledujú v každom jeho kúte. Nedáme dopustiť na škoricové hviezdičky a anízové keksy a považujeme ich za typicky slovenské vianočné pečivo. No korenia, ktoré im dodávajú výraznú chuť, k nám dorazili zo vzdialených krajín či kontinentov.

 

  • ANÍZ – pochádza z Egypta a z Grécka, uplatňuje sa pri príprave suchých keksov, ale aj koláčov, pudingov či likéru. V Afrike a v Ázii ho často pri príprave polievok a jedál z mäsa či rýb.
  • BADYÁN – volajú tiež hviezdičkový aníz, pôvodne rástol len v Číne. Býva súčasťou krehkého pečiva, ale aj iných pekárenských výrobkov, objavuje sa často aj v čínskej a iných orientálnych kuchyniach.
  • KLINČEKY – sú usušené kvetné púčiky stromu, ktorý rastie v juhovýchodnej Ázii a dnes sa pestuje v Zanzibare. Ich výrazná chuť sa dobre hodí k omáčkam, k nápojom a tiež k múčnikom, obzvlášť k drobnému domácemu pečivu, ktoré si kladieme pod vianočný stromček.
  • MUŠKÁTOVÝ ORECH – je semeno tropického stromu, ktorému sa darí na indonézskych ostrovoch Malaky. Radi ho strúhame do krehkého cesta, ale aj do kapustových a zemiakových jedál alebo do zasmažených polievok. A majstri svojho remesla ho pridávajú aj do údenín a paštét.
  • ŠKORICA – pochádza zo Srí Lanky a z Indie, zo škoricovníka sa používa hlavne kôra, ale aj mladé výhonky. Býva súčasťou pikantných orientálnych jedál, ale úžasne sa uplatňuje aj pri pečení múčnikov a najmä vianočného pečiva. Chutí i v kombinácii s jablkom alebo ako prísada do aromatického čaju ako stvoreného pre pitie v zimných mesiacoch. Nie náhodou – škorica výborne zahreje.
  • VANILKA – je plodom jedného druhu orchidey, ktorá rastie v tropických krajinách. Usušené struky ukrývajú vzácnu a veľmi cenenú dužinu silnej aromatickej chuti, ktorá sa používa pri príprave sladkých omáčok a nápojov, ale hlavne koláčov, drobného pečiva a v lete obľúbenej zmrzliny.
  • ZÁZVOR – pochádza z tropických krajín juhovýchodnej Ázie a dobre ho poznali aj starí Gréci a Rimania. Čerstvý hojne využíva ázijská kuchyňa pri príprave rýb, mäsa a zeleniny, mletý sušený sa uplatňuje skôr ako dochucovadlo ovocných šalátov, nákypov a iných sladkých či ryžových jedál, ale tiež krehkého pečiva.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu