Ako udržať potraviny dlhšie čerstvé
Varenie – Rady z kuchyne
Jedlo je základom nášho života, napriek tomu doma vyhadzujeme až 25 percent jedla. Jednou z príčin je aj spôsob ukladania potravín. Len správne uložené vydržia dlhšie čerstvé. Základom je samotný nákup potravín a potom ďalšie kroky doma, ktoré rozhodnú o ich životnosti. Ide vcelku o jednoduché zásady, ktoré si vyžadujú len trochu času, trpezlivosti a dôslednosti, no mnohí ich nedodržiavajú. Potom však musia rátať s finančnou stratou, ktorú vyhodené potraviny alebo jedlá v priebehu roka predstavujú.
Ako správne nakupovať
Nakupovať bezhlavo sa určite nevypláca, skúste sa držať niekoľkých základných pravidiel. Nákup začína ešte pred odchodom do obchodu. Pozrite sa, čo vám v chladničke a špajze ostalo, aby ste zbytočne nenakupovali rovnaké suroviny. Vopred si rozmyslite, aké jedlá z nakúpených potravín uvaríte. Lepšie je nakupovať menšie množstvo jedla viackrát týždenne, než urobiť jeden veľký nákup na 14 dní vopred. V takých prípadoch sa vám veľké množstvo potravín často nepodarí skonzumovať včas.
Vybaľovanie jedla...
... má tiež svoje pravidlá. Najmä chladené a mrazené potraviny je potrebné rýchlo uložiť na správne miesto, aby vám dlho vydržali. Po príchode z nákupu si všetko vyložte na stôl alebo pracovnú dosku. Najprv uložte do mrazničky mrazené potraviny, aby zbytočne nestrácali správnu teplotu. Potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby skladujte v predných častiach chladničky, aby ste ich mali na očiach. Chladničku neprepĺňajte, aby v nej mohol dobre cirkulovať studený vzduch.
Veci si označte
Ak si potraviny označíte, budete mať prehľad a rýchlo nájdete všetko, čo v danú chvíľu potrebujete. Praktické je používať priehľadné obalové materiály. Zvyšky jedla uchovávajte v priehľadných pohároch alebo v plastových dózach a skladujte ich tak, aby každý videl, čo v nich je. Vždy, keď otvoríte chladničku, budete mať rýchly prehľad, čo vám ostalo. Môžete tiež použiť štítky popísané veľkým a ľahko čitateľným písmom. Dajte pozor, aby surové mäso a ryby neprišli do kontaktu s ostatnými potravinami, obzvlášť s mliečnymi výrobkami. Mohlo by dôjsť k tzv. krížovej kontaminácii baktériami. Mäso preto dávajte do priehľadných obalov.
Čo s ovocím a zeleninou
Naučte sa potraviny starostlivo ukladať, aby vám vydržali čo najdlhšie čerstvé a nepokazili sa. Exotické ovocie, paradajky a uhorky spravidla skladujeme pri izbovej teplote, zatiaľ čo domáce ovocie a zeleninu dávame do spodných priečinkov chladničky. Neumývame ich, pretože by sa potom rýchlejšie mohli začať kaziť. Väčšina druhov ovocia a zeleniny uvoľňuje chemikáliu etylén, ktorá podporuje zrenie. Môže to potom spôsobovať problémy, pokiaľ sa na jednom mieste skladuje viac druhov ovocia a zeleniny. Preto ovocie a zeleninu uchovávajte v plastových, sklenených či papierových obaloch.
redakcia Doma a Rada, FOTO: IKEA
—————