09.11.2021 11:05

Ako správne skladovať zeleninu

Varenie – Rady do kuchyne

 

Stačí mať základné informácie a vyhneme sa sklamaniu. Platí to aj pre uskladňovanie zeleniny, pretože zmeny na nej majú svoje zákonitosti. Ako dlho a na akom mieste je správne ich ukladať?

  • Polievkovú zeleninu (mrkvu, petržlen, paštrnák, zeler a kaleráb) sa odporúča dať do priehradky alebo zásuvky v dolnej časti chladiaceho zariadenia voľnejšie zabalenú v potravinovej fólii alebo vo vlhkej utierke. Rovnako treba uskladniť aj kapustu, reďkovku, čakanku, kvaku a cviklu.
  • Listová zelenina a huby vydržia v chlade čerstvé 2 až 3 dni, koreňová 1 až 2 týždne, ostatné druhy 1 týždeň.
  • Uhorky, papriky, rajčiaky a cukety uložíme na tmavom a suchom mieste, vydržia aj mimo chladničky celý týždeň.
  • V prípade zemiakov môžeme rátať s 2 týždňami a cibuľa a cesnak budú vhodné na konzumáciu 3 až 4 týždne.

 

Poznámka: Niektoré druhy ovocia a zeleniny sa vzájomne negatívne ovplyvňujú a urýchľujú svoje dozrievanie, preto by sa mali uskladňovať oddelene. Problémom sú jablká v tesnej blízkosti zemiakov, hrušiek či banánov a citrusové plody vedľa avokáda, banánov a hrušiek.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada