05.10.2018 18:23
Ako si zachovať zuby zdravé
Zdravie a krása - K vitalite a zdraviu
Cieľom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je dosiahnuť úplné odstránenie faktorov ovplyvňujúcich tvorbu zubného kazu a aby deti narodené po roku 2026 boli po celý život bez zubného kazu.
WHO preto odporúča päť základných okruhov. Aj podľa odborníkov dr. Max je kľúčové, aby tieto modely správania zakomponovali do svojho štýlu života všetci, ktorým záleží na zdravom chrupe a peknom úsmeve.
Výživa a stravovacie návyky
- Strava má byť bohatá na minerály, vápnik, fosfor a vitamíny, koenzým Q10 a kyselinu listovú. Sú obsiahnuté vo všetkých druhoch zeleniny, ovocia, rybách, pečeni, mlieku, tvarohu, syroch, vajciach, droždí, celozrnných výrobkoch, klíčkoch a v orechoch. Pre udržanie pevnosti zubov je vhodné jesť surovú a tvrdšiu stravu.
- Vyhnúť by sme sa mali príliš častému jedeniu medzi hlavnými jedlami (tzv. zahryznutia, malé občerstvenia) a krátkym pauzám medzi jedlami. Pričastá konzumácia potravín spôsobuje, že sú zuby neustále vystavované kyslému prostrediu a v ústach sa množia baktérie.
- Zuby potrebujú byť omývané slinami, ktoré v ústach vyrovnávajú kyslé pH po jedle a odstraňujú zvyšky jedla. To zabezpečíme pravidelným a dostatočným príjmom tekutín, najlepšie čistej vody.
- Aj to, čo pijeme, môže mať vplyv na zdravie našich zubov. Sladké nápoje, bublinkové nápoje a ovocné džúsy obsahujú cukor a kyseliny, ktoré narúšajú zubnú sklovinu. Cukor je taktiež hlavným zdrojom energie pre rozmnožovanie a rast baktérií spôsobujúcich zubný kaz a ochorenia ústnej dutiny.
- Nápoje ako káva, či červené víno zanechávajú v reliéfe zubnej skloviny drobné pigmenty, ktoré sa ťažko vyčistia. Pri pravidelnom pití takýchto nápojov vzniká neželané zafarbenie zubov. Ich pitie sa odporúča tesne po konzumácii hlavného jedla a je dobré si po nich vypláchnuť ústa čistou vodou.
- Opatrní by sme mali byť aj pri príliš teplých alebo studených pokrmoch, pri ktorých sa môže vyskytnúť náhla bolesť a citlivosť zubov. Môže ísť o odhalený zubný kŕčok pri ústupe ďasna alebo o začínajúci zápal zubnej drene, ktorý je možné v niektorých prípadoch ošetriť ambulantne.
Ústna hygiena
- Zuby a ďasná je nevyhnutné čistiť pravidelne a nesmieme zabúdať ani na jazyk. Zuby si čistíme vždy pred spaním a ešte aspoň raz počas dňa, najlepšie až 30 minút po konzumácii jedla. Vtedy už zuby nie sú citlivé na mechanické pôsobenie kefky v dôsledku zníženia pH v ústach po jedle.
- Hygienu úst vykonávame pomocou vhodne zvolenej zubnej kefky a zubnej pasty. Na dôsledné vyčistenie ťažko dostupných miest pravidelne používame medzizubnú kefku, zubnú niť a jednozväzkovú zubnú kefku.
- Pre dôkladné vyčistenie chrupu je vhodné ošetrenie u dentálneho hygienika, ktorý odstráni aj usádzajúci sa zubný kameň a náležite nás poučí o vhodnej technike pre čistenie zubov a ďasien. Rovnako dôležité sú pravidelné preventívne prehliadky u zubného lekára.
Fluoridy
- Fluoridy majú významnú úlohu v ochrane pred zubným kazom. Sú obsiahnuté v zubných pastách a géloch.
- Fluór zvyšuje odolnosť skloviny proti kyselinám tým, že ju spevňuje a spomaľuje množenie baktérií.
- Zubnú pastu s fluórom je dôležité neprehĺtať. Platí to predovšetkým u malých detí. Mohlo by dôjsť k nadmernému ukladaniu fluóru, čo sa prejavuje škvrnami na sklovine.
Fajčenie a ústne zdravie
- Splodiny tabakového dymu sa ukladajú do rýh alebo puklín v sklovine zuba, ktoré sa ťažko čistia.
- Vzniká aj silné neželané zafarbenie zubov.
Podpora celoživotnej perspektívy
- Správne techniky čistenia a udržiavania zdravej ústnej dutiny je žiaduce osvojiť si už od detského veku.
- K dôslednej starostlivosti o chrup patrí aj pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok a ošetrení u zubného lekára, ktorý odhalí prípadné zubné kazy, či začínajúce problémy s ďasnami.
FOTO: archív, www.everystockphoto.com
—————