Ako sa stravovať v chladných mesiacoch
Varenie - Správna výživa
Zimné mesiace sú pre organizmus náročné. Vyžadujú pre tvrdšie klimatické podmienky iný prístup k štýlu stravovania. Práve správne zvolené potraviny pomôžu kompenzovať negatívne vplyvy zimy kompenzovať.
V tomto období sa treba vzdať radikálnych diét. V chladnom počasí potrebuje naše telo energeticky výdatnejšiu stravu ako v lete. Neznamená to, samozrejme, že si máme hojne dopriať najmä zakáľačkové pochúťky a intenzívne si pestovať tuk ako ochranný val pred mrazom. Stále platí, že najlepšia cesta je striedmosť. Upravíme len skladbu potravín a niektoré posunieme na dominantné pozície. Čo by teda v jedálničku počas blížiacej sa zimy nemalo zásadne chýbať?
- strukoviny, najmä sója ako bohatý zdroj bielkovín
- obilniny, hlavne celozrnný chlieb a pečivo
- biele mäso a ryby, ale vhodná je i divina a baranina
- šťavy z ovocia a zeleniny, výborné sú jablká, cvikla, mrkva a pomaranče
- čerstvé i sušené ovocie
- šaláty z čerstvej zeleniny
- kvasená kapusta
- orechy a orechy
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.morguefile.com
—————