04.07.2017 17:14

Ako poznať, že sú čerstvé?

Varenie – Potraviny

 

Pulty plné lákavo vyzerajúcich paradajok, hlávok šalátu a inej sezónnej zeleniny. Pri vstupe na trhovisko alebo do oddelenia ovocia a zeleniny sa zdá, že sa na nás valí hora vitamínov. Stačí iba siahnuť po kvalitných zdrojoch vzácnych látok. Ale je to aj realita? Sú všetky tie kaleráby a cibuľky skutočne čerstvé?

Problémom je, že pozberané plody strácajú veľmi rýchlo vzácne látky, ďalšie percentá vitamínov a minerálov klesajú uskladňovaním. Ak chceme kupovať čo najčerstvejšiu zeleninu, mali by sme poznať typické znaky na listoch, stopkách alebo šupke, ktoré dokazujú, že plody sú zrelé a zároveň dostatočne svieže. Naučme sa ich rozpoznať.

 

Ako má vzorová zelenina vyzerať?

  • Artičoky – uzavretá hlávka a tuhé a zelené okraje listov.
  • Baklažány – fialová matná farba na celom plode, dužina po ľahkom stlačení poddajná.
  • Brokolica – pevne uzavretá hlávka sfarbená do modrasto-zelenkava, starší tovar prezradí zažltnutie ružičiek.
  • Cesnak – pevná nepoškodená hlavička, biela vrchná šupka bez fliačikov.
  • Cibuľa – hlavička pevná a bez výhonkov, vrchné šupky suché.
  • Cuketa – tuhá a svetlá dužina a jemná šupka zelenej farbu s možnými bledšími miestami, staršie plody s vráskavou bledožltou šupkou nie sú už veľmi chutné.
  • Cvikla – šťavnatá rovnomerne sfarbená dužina bez bielych kruhov.
  • Čakanka – listy majú byť svetlé a tuho uzavreté.
  • Čínska kapusta – pevná uzavretá hlávka, nepovädnuté okraje listov svetložltej až bledozelenej farby, no sčernený záver hlúbu je zlé znamenie.
  • Hrášok – lesklé a hladké struky so stredne veľkými hráškami, väčšie natesno umiestnené zrnká môžu byť znakom staršieho plodu, majú trpkasto-múčnu chuť, lebo cukry sa zmenili na škrob. 
  • Kaleráb – listy zelené a svieže, hlúb bez prasklín.
  • Karfiol – listy pod hlávkou zelené a nezvädnuté, ružičky bez fľakov, môžu byť biele i maslovo-žlté, to závisí od odrody, starý karfiol sa prezradí aj nepríjemným zápachom.
  • Kapusta – pevná hlávka s nepopraskanými tesne priliehajúcimi vrchnými listami.
  • Kel – svieže, tmavozelené a a pevné listy.
  • Mrkva – zdravé, oranžovo sfarbené korene bez prítomnosti dierok (napadnutie škodcom).
  • Paprika – kvalitu prezrádza krehká, no pevná dužina a lesklá i hladká šupka, stopka nesmie byť hnedá a šupka vráskavá.
  • Pór - tuhé a výrazne zelené konce listov.

  • Rajčiaky – celočervené plody bez zelených alebo zažltnutých miest pri stopke, sklovitý vzhľad prezrádza prechod mrazom.
  • Reďkovky – aj po stlačení pevná dužina, svieže listy.
  • Ružičkový kel – tuho uzavreté jednotlivé ružičky s nezvädnutými a nezožltnutými vonkajšími listami.
  • Šaláty – krehké, ale pevné listy bez stopy zvädnutia, hlávka pevná, okraje listov zelené, hlúb v mieste rezu bledý.
  • Špargľa – tuhá hlávka a lesklá šupka, stonka je šťavnatá a pri pošúchaní o vedľajšiu zavŕzga.
  • Špenát – zelené listy bez škvŕn a zažltnutých miest.
  • Zelená fazuľka – dlhšie skladovaná stráca farbu.
  • Zeler – šťavnatá zelená vňať, tvrdá buľva.
  • Uhorky – hladká šupka rovnomerne zelenej farby, tuhá dužina.

Pozor na vitamínové riziká!

  • Tvrdý nezrelý baklažán obsahuje jedovatý solanín. Treba ho nechať dozrieť pri izbovej teplote.
  • Listy čakanky sfarbené do zelena sú horké. Horkosť tento druh zeleniny zbavíme aj tým, že z nej vykrojíme vnútornú časť zvanú „srdiečko“.
  • Uhorky môžeme znehodnotiť, ak ich skladujeme spolu s ovocím alebo s paradajkami. Tieto druhy uvoľňujú etylén, vďaka ktorému uhorky rýchlo vädnú a žltnú.
  • Pri kupovaní póru treba skontrolovať aj vnútorné listy, ktoré zvyknú po nesprávnom skladovaní splesnivieť.
  • Ružičkový kel môže byť po uvarení horkastý. Zabránime tomu prerezaním hlúbikov ružičiek do kríža pred umiestnením do vody.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada