10.09.2018 10:22
Ako neprísť o úrodu zemiakov
Varenie – Skladovanie
Aj keď sa tešíme z dobrej úrody zemiakov, ešte nemáme vyhraté. Každý záhradkár vie, že dôležitá je aj správna filozofia uskladnenia, aby sme o časť zásob symbolického slovenského chleba neprišli.
- Zber si treba naplánovať na slnečnejšie počasie, dážď situáciu komplikuje.
- Potom zemiaky zbavíme hliny aj preto, aby sme mali dobrý prehľad o stave plodov.
- Hľuzy detailne pretriedime a vyradíme všetky poškodené, zasiahnuté plesňou alebo tie so zeleným nádychom. Buďme nekompromisní a vylúčme zo zimnej zásoby aj všetky s menej nápadným poškodením, pretože o pár týždňov môžu byť zdrojom nákazy pre zemiaky uložené v ich blízkosti.
- Dôležité je po vybratí zo zeme nechať zemiaky niekoľko dní v dobre vetranom priestore, počas ktorých oschnú a šupka im spevnie. Zahoja sa aj poranené miesta, ktoré vznikli pri zbere, a na ich povrchu sa vytvorí ochranná vrstva. Ideálom sú vtedy teplotné podmienky od 10 do 16°C.
- V najbližších týždňoch ich treba preniesť na chladnejšie miesto. Zemiaky určené na konzumáciu by mali byť v zimných mesiacoch uložené v priestoroch s teplotou od 7 do 14°C a s optimálnou vlhkosťou vzduchu 80 až 90 percent. Pri vyššej by sa mohli začať tvoriť plesne.
- Nastáva čas vegetačného obdobia, ktorého dĺžku ovplyvníme aj spôsobom uskladnenia. Zemiaky ukladajme preto v prepravkách, hodia sa drevené i plastové, alebo ich nechajme voľne položené na roštoch. Potrebný je aj prístup vzduchu, preto ich nedávajme do plastových vriec. Vhodná je dostatočne vlhká a čistá pivnica, garáž alebo komora (ale dostatočne chladná v rodinnom dome, nie v bytovke), kde máme istotu, že zemiaky nezamrznú.
- Pri dodržaní teplotných podmienok a dostatočnom vetraní miestnosti nám môže táto dôležitá súčasť našich stravovacích zvykov vydržať asi 6 mesiacov. Napriek tomu musíme rátať s 5 až 10 percentnou stratou, pretože niektoré hľuzy sa časom znehodnotia (hnilobný proces, tvorba plesní). Väčšina zemiakov si však zachová svoju kvalitu obsahom vitamínov i minerálov s výnimkou vitamínu C, ktorého hodnoty pri dlhšom uskladnení klesajú.
Poznámka:
Podobné opatrenia treba uplatniť aj pri uskladnení zemiakov, ktoré si kúpime vo väčšom množstve na zimu. Preto je dôležité vybrať zdravé plody od seriózneho producenta. A tiež vhodnú sortu – dlhšie vydržia poloneskoré a neskoré odrody. Aj keď obchody ponúkajú zemiaky po celý rok (neraz však pochybnej kvality), je príjemné mať zásoby tejto základnej potraviny stále po ruke.
redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com
—————