Ako neplytvať jedlom
Domácnosť – Ako ušetriť
Prispieť k lepšej budúcnosti nielen pre svoju generáciu, no predovšetkým pre tie ďalšie, môže každý z nás. Stačí si osvojiť zopár jednoduchých zvykov a postupnými, malými krokmi sa začať správať zodpovedne voči našej planéte. Navyše, takto viete ušetriť i nemalé peniaze do rodinného rozpočtu.
Vedeli ste, že približne tretina potravín, vyrobených každoročne na celom svete pre ľudskú spotrebu, skončí v odpade alebo sa inak znehodnotí? Máme pre vás jednoduché tipy, ako znížite množstvo odpadu a ešte ušetríte. Zariaďte si v kuchyni praktické miesto na triedenie odpadu, pripravte si jedálny lístok na celý týždeň alebo odložte zvyšky jedla do mrazničky. To zvládne naozaj každý. Spoločnosť IKEA ponúka hneď 3 tipy, ako vyhodiť menej jedla.
Nákupu svedčí rozvaha, chladničke systém
Dobrým grifom je mať svoj systém v uskladňovaní potravín v chladničke. Napríklad, tie s končiacou spotrebou umiestnite dopredu, zatiaľ čo tie, ktoré ešte „majú čas“, môžete poskladať v zadných radoch. Majte i samostatné priehradky na podobné potraviny. Zeleninu nemiešajte s ovocím. Navyše, mnohé, najme tie tropické druhy ako banán či mango do chladničky ani nepatria. Nie každej surovine chlad totižto prospieva. To platí napríklad aj pre avokádo, baklažán, cuketu a dokonca aj pre paradajky.
Varte z toho, čo doma máte
Nie je umením navariť chutne s nekončiacim zoznamom ingrediencií a surovín. Skutočným kumštom je navariť chutne pre seba i celú rodinu z toho, čo ponúka aktuálne naša chladnička alebo špajza. Stačí len trocha zapojiť fantáziu, „posurfovať“ po internete a nájdete mnoho chutných a dokonca i rýchlych receptov na takéto ekonomické a i zodpovedné varenie. Častokrát je to o varení z troch ingrediencií. Navyše, ak doma pravidelne dopĺňate základné potraviny ako múka, vajce, mlieko, strukoviny či cestoviny, vždy sa dá vymyslieť chutný obed alebo večera, ba dokonca i napiecť koláč. A keď sa zvýši, jedlo určite nevyhadzujte. Napríklad takú večeru stačí uskladniť do dózy a vziať si ju druhý deň na obed do práce.
Druhý variant ako šetriť a neplytvať jedlom je rozmanité spracovanie potravín. Nemusíme ich hneď vyhadzovať, i keď sú už chvíľu doma. Napríklad, ak majú rožky už nejaký ten deň a nie sú úplne mäkké, môžete si ich dať zapiecť so zeleninou, syrom a vajíčkom, alebo využiť ako „cesto“ do obľúbenej žemľovky.
Čo s prebytočným jedlom
Zvyšky z večere ľahko uskladníte v nádobách IKEA 365+. Vďaka praktickému tesniacemu vrchnáku sa jedlo nevyleje a zostane dlhšie čerstvé. To znamená menej odpadu a viac spokojných stravníkov.
redakcia Doma a Rada, FOTO: IKEA
—————