23.10.2018 17:09
Ak máte radi gaštany...
Varenie – Rady z kuchyne
... určite vám padnú dobre rady, ako sa čo najľahšie dostať cez tvrdý vonkajší obal ku chutnému plodu. Je ten správny čas pre gaštany, tak prečo si ich odopierať?
Problém s gaštanmi predstavuje tenká, ale pevná šupka a hlavne fakt, že je pevne spojená s jadrom. Narušiť túto väzbu nám pomôže pár trikov s vodou alebo parou. Tu sú:
- Pred pečením treba gaštany najprv narezať nožom a nechať ich najmenej hodinu namočené v studenej vode.
- Pomôže aj opakovanie fŕkanie vodou počas pečenie, aby sa gaštany sparili.
- Môžeme ich aj najprv 10 minút povariť a až potom umiestniť na plech a upiecť.
- Dobrou pomôckou je aj hrniec s horúcou vodou, ktorý umiestnime do dolnej časti rúry pod plech s gaštanmi.
Tipy:
- Pri narezaní je podstatné použiť krátky ostrý nôž a urobiť dlhší, ale nie hlboký rez v tvare X. S užitočnou pomôckou - kliešťami na gaštany to pôjde ľahšie.
- Gaštany pečieme pri teplote asi 200 stupňov približne 20 minút. Odporúča sa plech vystlať alobalom alebo papierom na pečenie.
- Narezané gaštany varíme 15 minút, nenarezané 30 minút. Zásadne ich vkladáme do vriacej vody.
Poznámka:
Trochu zabojovať s ochranným štítom gaštanovej armády sa oplatí. Táto plodina totiž praje nášmu srdcovo-cievnemu systému, pomáha pečeni zbaviť sa toxínov, zlepšuje náladu a dopriať si gaštany môžu hojne pacienti trpiaci na chudokrvnosť i celiatici, lebo plody neobsahujú lepok.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com
—————