Aj s minerálnou vodou opatrne
Varenie – Správna výživa
Priaznivý vplyv minerálnych vôd na zdravie človeka poznali i staroveké národy. Gréci využívali teplé i studené pramene už v 4. storočí pred naším letopočtom najmä na kúpele, Rimania ich však aj pili. Minerálne vody oceňuje aj súčasná doba a mnohí ju zaradili do svojho každodenného pitného režimu.
Okrem príjemnej chuti väčšiny druhov má pravidelné pitie aj svoje zdravotné dôvody. Prítomné minerály totiž významne ovplyvňujú liečivý účinky minerálnych vôd. Železo podporuje tvorbu červených krviniek, jód funkciu štítnej žľazy, sodík funkciu obličiek a srdca, draslík funkciu enzýmov, vápnik a fosfor sú dôležité pre stavbu kostí, horčík pôsobí antistresovo a antitoxicky, selén chráni bunky a zinok lieči rany.
Možné komplikácie u pacientov
Väčšina slovenských minerálnych vôd sú kyselky, medokýše čiže vody s vysokým obsahom oxidu uhličitého, ktorý bráni rozmnožovaniu mikroorganizmov a podporuje trávenie. Ale u ľudí s citlivejším tráviacim traktom môže vyvolať žalúdočné problémy. Mali by preto piť tiché vody, ktoré sa oxidom uhličitým nedosycujú. Sýtené minerálky pre veľké množstvo bubliniek môžu prispieť k zdúvaniu a neprospievajú ani ženám, ktoré majú sklon k celulitíde. Minerálka so zvýšeným obsahom fluóru nie je zase vhodná pre deti alebo ľudí s určitými ochoreniami obehového systému a obličiek. Podľa odborníkov by mali väčšiu pozornosť pri výbere vôd venovať najmä ľudia chorí na obličky, so sklonom k tvorbe močových kameňov, prípadne s vysokým krvným tlakom, ktorým sa neodporúča piť vody s vysokým obsahom sodíka.
Problém aj pre zdravých jedincov
Silno mineralizované vody nie sú ani u zdravých jedincov vhodné na každodenné pitie, pretože v organizme sa namiesto zbavovania solí tieto skôr kumulujú. Či už uprednostníme perlivé alebo neperlivé minerálky, v každom prípade by sme sa mali vyhýbať sladeným, pretože zbytočne dodávame organizmu cukry, ktorým vďačíme za prírastok na váhe.Tehotné ženy by mali voliť skôr vody s vyšším obsahom draslíka a vápnika a ľudia trpiaci bolesťami hlavy zase minerálky s horčíkom. A hlavná zásada je minerálne vody striedať a dopĺňať ich aj ovocnými i zeleninovými šťavami a čajmi.
Poznámka: Minerálna voda by nemala byť vystavená slnku a teplu, pretože môže dôjsť ku kontaminácii výluhov z plastu a nadmernému množeniu baktérií. Skladovať ju treba preto v chladnom a tmavom prostredí a spotrebovať do 4 dní.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru
—————