AKTUÁLNE: Variácie na chutne pripravené kurča. Je už správne čas na ľahšie jedlá než tie sviatočné. Hydina je, nesporne, obľúbeným druhom mäsa. Tipov na prípravu je množstvo. Niekto preferuje grilované kurča, iný obľubuje pečené s plnkou. Mimochodom, viete, ako hydinu konzumovať v reštaurácii?


Vybrali sme pre vás



Ako často meniť uteráky a obliečky?

Nepodceňujme riziká vplyvu baktérií a mikroorganizmov na náš organizmus ani v domácom prostredí. Vyskytujú sa aj na domácich textíliách, či už na uterákoch, utierkach alebo na posteľnej bielizni. Viete, ako často ich vlastne treba vymieňať za čisté? A ako ich správne prať?


Najnovšie sme pripravili

Viete si vybrať olivy?

Viete si vybrať olivy?

Varenie – Rady do kuchyne   Aj vy máte občas dilemu, keď sa snažíte zvoliť vhodný druh pochutiny pri pulty s lahôdkami. Zelená či radšej čierna oliva, ktorá je tá pravá? Odpoveď je...

Viac

—————

Aj liečivý zázvor môže uškodiť

Aj liečivý zázvor môže uškodiť

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Občas aj zázračný prírodný liek sa môže dostať do polohy, keď prestane liečiť a začne ubližovať. Pre organizmus môže byť za istých okolností...

Viac

—————



ČO NAKÚPIŤ, ČO UVARIŤ

Omeleta plnená pečeňou

Originálna chuť hríbov nesklame. Chutia v polievke, s vajíčkom, ale aj ako hlavné jedlo vyprážané. Nemusia byť vždy obalené v strúhanke, pre zmenu môžeme použiť cestíčko.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/vyprazane-hriby/
Originálna chuť hríbov nesklame. Chutia v polievke, s vajíčkom, ale aj ako hlavné jedlo vyprážané. Nemusia byť vždy obalené v strúhanke, pre zmenu môžeme použiť cestíčko.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/vyprazane-hriby/
Slovenské tradičné pohostenie v dni sviatočnom, typické pre jesenné obdobie.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/kacica-upecena-v-struhanke/
Valčeky zo sójovej múky s oškvarkami sú vhodným zimným jedlom, ktoré dobre zasýti.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/sojove-valceky-plnene-skvarkami/
Kombinácia orechov, mandlí a medu evokuje zimné sviatky, jablká však dodávajú maškrte sviežosť jesenného ovocia.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/pochutka-z-orechov/
Doma poctivo pripravená tlačenka je obľúbenou studenou pochúťkou, ku ktorej sa výborne chutí cibuľa a chlieb.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/domaca-tlacenka/
Doma poctivo pripravená tlačenka je obľúbenou studenou pochúťkou, ku ktorej sa výborne chutí cibuľa a chlieb.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/domaca-tlacenka/
Sladkú chuť keksov ideálne dopĺňa trochu kyslastý lekvár.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/kolieska-s-lekvarom/
Bábovka s vianočnou príchuťou vďaka škorice, medu a mandlí.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/vianocna-babovka/
Očistenú kačicu osolíme a okoreníme. Jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a naplníme brusnicami. Niekoľko naplnených jabĺk vložíme do brušnej časti kačice, potom ju dáme na pekáč, podlejme horúcou vodou a pomaly pečieme.

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/pecena-kacica-s-plnenymi-jablkami/
Banány zapečené s cukrom a koňakom a podávané s čokoládou a bielkovou šľahačkou.

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/zapekane-banany-s-cokoladou/
Zelenina správne ochutená a ugrilovaná s burratou a repkovým olejom – sen vegetariánov.

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/grilovana-zelenina-s-burratou/
Predošlým generáciám skutočne nechýbala fantázia. Limitovaný výber potravín provokoval často k experimentovaniu. Až sa podarila neuveriteľná kombinácia chutí s ešte neuveriteľnejšou technikou prípravy. Taška je z podobného rodu jedál.

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/skusme-tradicnu-tasku/
Predošlým generáciám skutočne nechýbala fantázia. Limitovaný výber potravín provokoval často k experimentovaniu. Až sa podarila neuveriteľná kombinácia chutí s ešte neuveriteľnejšou technikou prípravy. Taška je z podobného rodu jedál.

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/skusme-tradicnu-tasku/
Huby (pevnejšie druhy) nakrájame na hrubšie plátky, mäso i slaninu pokrájame na medailóniky a očistené zemiaky s cibuľou na kolieska. Všetky ingrediencie posypeme soľou, gulášovým korením

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/hubove-raznici/
Kurča nasolíme a naolejujeme a posypeme mletou červenou paprikou. Dáme ho do pekáča spolu s pokrájanými paprikami a rajčiakmi a polovicami cibule. Podlejeme vodou a dáme piecť do rúry.

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/kurca-na-paprike/
Kurča nasolíme a naolejujeme a posypeme mletou červenou paprikou. Dáme ho do pekáča spolu s pokrájanými paprikami a rajčiakmi a polovicami cibule. Podlejeme vodou a dáme piecť do rúry.

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/kurca-na-paprike/ň
Do bravčového mäsa urobíme pomocou noža pozdĺž vlákien dva otvory, do ktorých zasunieme debrecínske párky. Otvor zašijeme a mäso opečieme sprudka zo všetkých strán na oleji. Potom ho vyberieme a na rovnakom tuku opražíme pokrájanú cibule

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/debrecinske-bravcove-kare/
Do bravčového mäsa urobíme pomocou noža pozdĺž vlákien dva otvory, do ktorých zasunieme debrecínske párky. Otvor zašijeme a mäso opečieme sprudka zo všetkých strán na oleji. Potom ho vyberieme a na rovnakom tuku opražíme pokrájanú cibule

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/debrecinske-bravcove-kare/

Omeleta naplnená dusenou kuracou pečeňou sa podáva s opekanými zemiakmi. Nadrobno posekanú cibuľu speníme na oleji a pridáme na rezance pokrájanú pečeň i korenie. Pečeň podusíme a až potom osolíme... viac

v mise vyšľaháme z bielkov, cukru a soli elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme maslo s cukrom, vanilínovým cukrom a žĺtkami dohladka.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/vianocna-tort
Umyté a odkvapkané broskyne rozpolíme a kôstku odstránime. Pomleté orechy, gaštanové pyré, vanilkový cukor a rum vymiešame a touto plnkou nahradíme broskyňové kôstky.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/broskyne-s-gastanovymi-kostkami/
Umyté a odkvapkané broskyne rozpolíme a kôstku odstránime. Pomleté orechy, gaštanové pyré, vanilkový cukor a rum vymiešame a touto plnkou nahradíme broskyňové kôstky.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/broskyne-s-gastanovymi-kostkam
pozdĺž nožičky na plátky hrubé 1 cm. Posolené ich obalíme v hladkej múke, potom vo vajciach rozšľahaných s mliekom a napokon v strúhanke.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/vyprazane-hriby/?_ga=2.153207099.220599374.1501949691-1794409988.1501949691

Aktuality - čo nás zaujalo

28.10.2019 08:38

Gizka Oňová uvarila kuchárku

Celý článok

—————

21.10.2019 09:03

Pokrstili knižku s kartami

Celý článok

—————

10.10.2019 09:31

K problému ohrozeného dieťaťa

Celý článok

—————


HARMÓNIA

  


KNIŽNÉ NOVINKY

JOGA vedecky

Zdravie je to najcennejšie, čo máme. Naši predkovia sa dlhé stáročia spoliehali na silu prírody a na liečenie neduhov, ktoré ich trápili, využívali bylinky a iné prírodné zdroje. Hoci v súčasnosti väčšina z nás pri zdravotných problémoch

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/zdravie/
Zdravie je to najcennejšie, čo máme. Naši predkovia sa dlhé stáročia spoliehali na silu prírody a na liečenie neduhov, ktoré ich trápili, využívali bylinky a iné prírodné zdroje. Hoci v súčasnosti väčšina z nás pri zdravotných problémoch

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/zdravie/
Detská kniha básničiek o bylinkách s informáciou o ich použití. V jej prílohe nájdete priestor na vlastný herbár. Silu a účinok liečivých byliniek poznala predovšetkým generácia našich starých mám.

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/zdravie/
Detská kniha básničiek o bylinkách s informáciou o ich použití. V jej prílohe nájdete priestor na vlastný herbár. Silu a účinok liečivých byliniek poznala predovšetkým generácia našich starých mám.

Viac tu: https://www.domarada.sk/news/zdravie/

Podrobne spoznajte fyziológiu kľúčových jogových pozícií a zvládnite ich s nadhľadom a sebavedomím. Vedecké výskumy dnes potvrdzujú – joga má pozitívne účinky na všetky sústavy v tele... viac

iac tu: https://domarada.webnode.sk/news/hobby/osový olej je spomedzi výrobkov z kokosu určite najobľúbenejší. Dá sa použiť doslova na všetko, a to nielen vo výžive, ale aj v kozmetike či dokonca v domácnosti.

Viac tu: https://domarada.webnode.sk/news/varenie/

Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


Internetová kuchárka

 V internetovej kuchárke sa inšpirujte receptami jedál, autorom mnohých záberov je slovenský fotograf        Fero Spáčil.


Dobré rady

Stručné tipy môžete použiť pri údržbe bytu, šetrení, varení, pestovaní rastlín, skladovaní potravín i riešení kozmetických či zdravotných ťažkostí.


Pre milovníkov flóry


Hľadajte v slovníkoch

V krátkom Lexikóne spoločenského správania a v komplexnejšom Gastronomickom slovníku.

CUDZIE SLOVNÍKY