Stolovanie a etiketa
Články
06.06.2023 09:03
Šampanské s jahodami?
Harmónia – Stolovanie a etiketa
Inšpirovaní známymi filmovými scénami radi experimentujeme. Hoci jahoda so šampanským nie je žiadna svetová premiéra, veď ju dostaneme ako uvítací aperitív už takmer na každej...
—————
29.01.2021 10:39
Žuvačku v spoločnosti áno, ale...
Harmónia – Stolovanie a etiketa
Žuvanie síce nie je v rozpore s pravidlami etikety, ale dôležitý je spôsob tejto činnosti. Ak so žuvačkou v ústach nahlas mľaskáme alebo ju nápadne prevaľujeme...
—————
Nalejme si pohár čistého vína...
... alebo aktuálne burčiaku, kým sa neprelomí na rampáš. Máme zase sezónu vinobraní ako osláv mladého vínka. Kto však preferuje ľadové, musí ešte pár mesiacov počkať. Je to celá veda s veľkou históriou a povestným obradom degustácie. Ak si netrúfame sami na prípitok bez prešľapov, poradí nám someliér, ktorý vyberie správnu kombináciu vína a syra alebo ďalších jedál.
Krátky lexikón
Slovník spoločenského správania
Stolovanie a etiketa
Afterpárty – večierok pre vybraných hostí po kultúrnej alebo inej spoločenskej udalosti (koncert, módna prehliadka)
Aperitív – alkoholický nápoj podávaný pred jedlom, zvyčajne sú to vermúty, portské, suché šumivé vína a horké korenené likéry
Asertivita – je prejav človeka, ktorý zaujíma pevné a priame stanovisko a prezentuje ho okoliu nenásilným spôsobom
Banket – oficiálna slávnostná hostina
Digestiv – prípitok podávaný na konci pohostenia, v závere hostiny, vhodný je koňak, brandy, whisky, vodka, likéry a talianska grappa
Diplomacia v jednaní – schopnosť vnímať typ partnera, byť pri štylizácii opatrný, vyberať vhodné výrazy v...
—————