Stolovanie a etiketa

Občas sa chce svojím vzácnym domovom pochváliť každý. Dokážeme však byť skutočne dobrými hostiteľmi? Aj priateľské posedenia, malé večierky či oslavy promócie, okorenené spontánnosťou, si vyžadujú istú dávku spoločenskej etikety. Minimálne princípy stolovania. Nechceme predsa vyzerať ako nevzdelaní neadertálci. Imidž nie tak celkom nanič.                                                                                                       

(foto: pixabay))


Vybrali sme



Články

29.01.2021 10:39

Žuvačku v spoločnosti áno, ale...

Harmónia – Stolovanie a etiketa   Žuvanie síce nie je v rozpore s pravidlami etikety, ale dôležitý je spôsob...

Celý článok

—————

03.02.2020 14:55

Ako platiť v reštaurácii

Harmónia – Stolovanie a etiketa   Vlastne ide o bežnú situáciu, ktorú zažívame často. Stačí, ak zavítame do kaviarne...

Celý článok

—————


S plným pohárom v ruke

Silvester zvykneme poriadne osláviť. A nechýba pri tom ani alkohol, hlavne šampanské, ktoré má svoj čas o polnoci. Napokon, je to jedinečný deň roka. Možno na námestí v centre mesta nám bude stačiť plastový pohárik, v spoločnosti doma alebo v reštaurácii by sme mali vedieť, do akých pohárov sa nalieva cinzano alebo víno. Nezaškodí si zopakovať aj základné princípy prípitku. Prečo neprivítať nový rok s noblesou?


Krátky lexikón

Slovník spoločenského správania

Slovník spoločenského správania

Stolovanie a etiketa   Afterpárty – večierok pre vybraných hostí po kultúrnej alebo inej spoločenskej udalosti (koncert, módna prehliadka) Aperitív – alkoholický nápoj podávaný pred jedlom, zvyčajne sú to vermúty, portské, suché šumivé vína a horké korenené likéry Asertivita – je prejav človeka, ktorý zaujíma pevné a priame stanovisko a prezentuje ho okoliu nenásilným spôsobom Banket – oficiálna slávnostná hostina Digestiv – prípitok...

Viac

—————


Vrchný, platím...


Sviatočne prestrené


Viete jesť cestoviny?


Na recepcii


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


Žuvačku áno


S mobilom na uchu


Ako pozvať hostí


Dezert na blúzke?


Čaj o piatej