Dátum: 17.05.2019
Vložil: Martin
Titulok: trvanlivosť
Veľmi oklieštený článok plný poloprávd.
Konkrétne ryža (biela/úpana) a fazuľa vydržia pri správnom skladovaní dlhé roky, konzervy aj desaťročia.
Soľ, cukor, med v podstate bez obmedzenia (pozor na vlhkosť).
Obiloviny ak sú v suchu, chlade a tme dokážu tiež vydržať aj desiatky, či dokonca stovky rokov.
Pri väčšine jedál najhlavnejšiu úlohu pri ich trvanlivosti hrá spôsob uskladnenia.
V zásade je najväčším nepriateľom kyslík, vlhko, svetlo a teplo ... ak jedlo udržíte na chladnom, tmavom mieste bez prístupu kyslíku a vlhkosti tak by malo byť všetko OK po veľmi dlhú dobu, násobne prekonávajúc oficiálny dátum spotreby. Samozrejme pozor si treba dávať aj na škodce ktoré sa dokážu prekúsať aj plastom.
Sušička potravín, vákuová balička, mraznička, konzervovanie, absorbéry kyslíku a vlhkosti sú všetko vaši priatelia pri budovaní dlhodobých zásob.
Pre tých solventnejších je tu aj metoda "freeze drying".