Archív článkov

14.08.2011 08:43

Varenie v mikrovlnnej rúre

Varenie – Príprava jedál   Bez mikrovlnnej rúry si súčasnú kuchyňu už ani nevieme predstaviť. Slúži nám však najčastejšie na zohrievanie a rozmrazovanie potravín. No dá sa používať aj na tepelnú úpravu jedál. Treba si však osvojiť základné princípy tohto štýlu varenia. Lepšie je porciovať...

Celý článok

—————

14.08.2011 08:36

Varenie vo woku

Varenie – Príprava jedál   Tepelná úprava pokrmov vo woku je tradičným štýlom varenia v ázijskej kuchyni, ale už sa stal súčasťou aj súčasnej modernej kuchyne. Wok je hlboká a široká panvica vhodná na rýchlu úpravu mäsa a zeleniny. Vyrába sa z ušľachtilej, ale často aj...

Celý článok

—————

14.08.2011 08:30

Dusenie

Varenie – Príprava jedál   Dusenie sa javí ako veľmi jednoduchá technológia. Je to vlastne príprava jedla v tesne prikrytej nádobe vo vlastnej šťave s pridaním malého množstva tuku a tiež vody alebo vývaru. No počas dusenia prebiehajú zložitejšie procesy. Na potravu pôsobí...

Celý článok

—————

14.08.2011 08:24

Vyprážanie

Varenie – Príprava jedla   Vyprážanie je obľúbeným spôsobom úpravy jedál, vrcholom je asi viedenský rezeň z teľacieho mäsa. Potraviny ponárame do tuku rozpáleného na teplotu okolo 150°C, môže to byť bravčová masť alebo rastlinné oleje určené na tepelnú úpravu, napríklad kvalitný olivový,...

Celý článok

—————

14.08.2011 08:21

Opekanie na panvici

Varenie – Príprava jedla   Opekanie na panvici je rýchla úprava vhodných druhov potravín, ktorým na dostatočnú prípravu nepotrebujú veľa času. Je to rybie a hydinové mäso, bravčová panenka a hovädzia sviečková či kvalitná roštenka. Mäso nakrájané na tenké plátky alebo malé medailóniky či...

Celý článok

—————

13.08.2011 19:50

Fritovanie

Varenie – Príprava jedál   Pri fritovaní sa potraviny obalené v trojobale alebo v cestíčku vyprážajú úplne ponorené v tuku v špeciálnom uzatvorenom hrnci – vo fritéze. Používa sa tuk, ktorý znesie vysoké teploty, pretože pri fritovaní musí byť rozohriaty na 170 až 190°C....

Celý článok

—————

13.08.2011 19:46

Grilovanie

Varenie – príprava jedál   Pri grilovaní sa potraviny opekajú v otvorenom priestore pri teplote asi 350°C. Tak vysoká teplota spôsobí rýchle vytvorenie kôrky, takže všetky bielkoviny zostávajú v upravovaných potravinách. Okrem mäsa, hydiny a rýb sa zvykne grilovať aj zelenina...

Celý článok

—————

13.08.2011 19:42

Pečenie

Varenie – Príprava jedla   Pri pečení pôsobí na potraviny suchý horúci vzduch, teploty sa pohybujú od 120 do 250 °C. Z potravín sa vyparuje voda, preto sa stávajú chuťovo koncentrovanejšie. Pokrmy v pekáči, v ohňovzdornej mise, na plechu alebo vo formách na pečenie vkladáme do dobre...

Celý článok

—————

13.08.2011 19:34

Pečenie v rímskom hrnci

Varenie – Príprava jedál   Rímsky hrniec v slovenskej kuchyni, aj to je realita súčasnej kuchyne. Názov nie je náhodný. Túto techniku totiž poznali už starí Rimania. Vyžaduje síce počiatočnú investíciu, ale zaručuje prípravu jedál vhodných pre ľudí so žlčníkovou alebo redukčnou diétou....

Celý článok

—————

13.08.2011 19:30

Pečenie v alobale

Varenie – Príprava jedál   Jedlá pripravené v alobale čiže hliníkovej fólii sú šťavnaté a jemnej konzistencie a zachovajú si svoju vôňu a chuť. Sú skôr udusené vo vlastnej šťave ako klasicky upečené. Pretože pokrmy sa pečú v uzatvorenej fólii a do procesu sa už nedá...

Celý článok

—————


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu