Keď lieči príroda

Nemusíme byť babkami korenárkami. Stačí spoznať liečivé účinky užitočných rastliniek a v prípade prechladnutia, bolesti hlavy alebo iného zdravotného problému si ich ako balzam dopriať sebe či svojim blízkym. Príroda je mocná čarodejka a my ako usilovní učni za ňou nemusíme zaostávať. A ak si osvojíme aj ostatné domáce recepty na bežné zdravotné trápenia, môžeme pokojne ašpirovať na profesiu amatérskych rodinných lekárov.

(foto: everystockphoto)


Vybrali sme


Články

06.06.2019 12:10

Ružičková úľava

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Ruža nám dokáže zlepšiť náladu a skrášliť atmosféru izby, ale vie...

Celý článok

—————

30.05.2019 08:01

Za hrsť mladého hrášku

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Drobček s impozantnou silou. To je dozreté zelené zrnko...

Celý článok

—————

10.05.2019 15:33

Tvarohové liečivé triky

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Niektoré potraviny sú pre skladbu výživných látok užitočné nielen...

Celý článok

—————


Malý zázrak sa volá púpava

Púpavu asi ťažko prehliadnuť. Prostý a zázračný kvet, ktorý rastie asi všade, ale dokáže zázraky. Môžeme si ho nazbierať a pomôcť odvarom našej pleti, čajom si vyčistiť organizmus alebo šalátom dodať organizmu vitamíny. A z čerstvo odtrhnutých hlavičiek pripraviť púpavovú limonádu. Dôvod? Je veľmi zdravá.


Presná rada problém vyrieši

Stručný herbár

Stručný herbár

Zdravie a krása - Keď lieči príroda   Aníz je obľúbené korenie pri príprave dezertov, krémov a pečiva, odvar z neho však je výborný pri ťažkostiach s nespavosťou, so žalúdočnou nevoľnosťou a s kašľom. Tí, ktorým veľmi nechutí a do jedla sa nútia, čo zvyšok populácie nechápe, môže tiež pomôcť. Roztlčené klinčeky dodávajú výbornú chuť medovníkom, ale sú dobrým prostriedkom na zmiernenie bolesti zubov a na uvoľňovanie svalov. Bez škorice by sme si asi nepochutnali na jablkovej štrúdli, ale jej...

Viac

—————


Hojivá kamilka  


Čaj z orgovánu


Čerešne Inkov


Z byliniek môžeme vylúhovaním získať

ODVAR – bylinky varíme v prikrytej nádobe v určenom množstve vody predpísaný čas, potom výluh necháme stáť do vychladnutia a napokon cez sitko precedíme.
ZÁPAR – bylinky prelejeme predpísaným množstvom vriacej vody a necháme stáť v prikrytej nádobe asi 20 minút, potom cez sitko precedíme.
MACERÁT – bylinky prelejeme studenou vodou (prípadne olejom alebo liehom) a necháme stáť predpísaný čas (niekoľko hodín, dní či týždňov). Nakoniec precedíme cez papierový filter na kávu.


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


Pomôže čerešňa


Špargľa odvodňuje


Lieky z lesa


Triky proti bolesti


Granátové ako liek