Keď lieči príroda

Nemusíme byť babkami korenárkami. Stačí spoznať liečivé účinky užitočných rastliniek a v prípade prechladnutia, bolesti hlavy alebo iného zdravotného problému si ich ako balzam dopriať sebe či svojim blízkym. Príroda je mocná čarodejka a my ako usilovní učni za ňou nemusíme zaostávať. A ak si osvojíme aj ostatné domáce recepty na bežné zdravotné trápenia, môžeme pokojne ašpirovať na profesiu amatérskych rodinných lekárov.

(foto: everystockphoto)


Vybrali sme



Články

30.11.2018 16:57

Zobnime si pár hrozienok

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Hrozienka sú obľúbenou ingredienciou, ktorá vylepšuje chuť dezertov či koláčov,...

Celý článok

—————

25.11.2018 10:31

Rakytník je citrónovníkom severu

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Mnohí evidujú dozreté bobule na okrasných kríkoch len ako dekoratívny symbol...

Celý článok

—————

05.11.2018 16:29

Šípka je prírodným javom

Zdravie a krása - Keď lieči príroda   Šípky ako plody divokej ruže sú drobní, ale mocní bojovníci. Ich silu poznali...

Celý článok

—————


Šípky - malý zázrak prírody

Zdravší môžeme byť vďaka oranžovo-červeným plodom. Šípky sú skutočne bohatou studnicou zdravia. Môžeme si z nich urobiť čaj alebo pripraviť čaj, omáčku či kompót, ale výborne chutí aj domáce šípkové víno. A dokonca môžu byť výborným dekoratívnym prvkom pri tvorbe jesenných vencov.


Presná rada problém vyrieši

Stručný herbár

Stručný herbár

Zdravie a krása - Keď lieči príroda   Aníz je obľúbené korenie pri príprave dezertov, krémov a pečiva, odvar z neho však je výborný pri ťažkostiach s nespavosťou, so žalúdočnou nevoľnosťou a s kašľom. Tí, ktorým veľmi nechutí a do jedla sa nútia, čo zvyšok populácie nechápe, môže tiež pomôcť. Roztlčené klinčeky dodávajú výbornú chuť...

Viac

—————


Zdravotná šálka čaju


Čerešne Inkov


Lekárnička z gaštanu


Z byliniek môžeme vylúhovaním získať

ODVAR – bylinky varíme v prikrytej nádobe v určenom množstve vody predpísaný čas, potom výluh necháme stáť do vychladnutia a napokon cez sitko precedíme.
ZÁPAR – bylinky prelejeme predpísaným množstvom vriacej vody a necháme stáť v prikrytej nádobe asi 20 minút, potom cez sitko precedíme.
MACERÁT – bylinky prelejeme studenou vodou (prípadne olejom alebo liehom) a necháme stáť predpísaný čas (niekoľko hodín, dní či týždňov). Nakoniec precedíme cez papierový filter na kávu.


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


Zdravé semiačka


Šedivník dezinfikuje


Štiepky sú zdravé


Triky proti bolesti


Granátové ako liek