Keď lieči príroda

Nemusíme byť babkami korenárkami. Stačí spoznať liečivé účinky užitočných rastliniek a v prípade prechladnutia, bolesti hlavy alebo iného zdravotného problému si ich ako balzam dopriať sebe či svojim blízkym. Príroda je mocná čarodejka a my ako usilovní učni za ňou nemusíme zaostávať. A ak si osvojíme aj ostatné domáce recepty na bežné zdravotné trápenia, môžeme pokojne ašpirovať na profesiu amatérskych rodinných lekárov.

(foto: everystockphoto)


Vybrali sme


Články

04.02.2019 10:50

Datľová medicína v hrsti

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Za hrsť datlí si zvykli dopriať ľudia už v staroveku. Výborne zasýtili...

Celý článok

—————

24.01.2019 14:44

Ktoré bylinkové čaje zahrejú najlepšie?

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Zima ukazuje svoju najzimomravejšiu podobu a my sa preto musíme pred...

Celý článok

—————

30.11.2018 16:57

Zobnime si pár hrozienok

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Hrozienka sú obľúbenou ingredienciou, ktorá vylepšuje chuť dezertov či koláčov,...

Celý článok

—————


Sušené ovocie pre zdravie

Ani zima nemusí byť chudobná na zdroje vitamínov. Sušené ovocie, ktoré si zvykneme klásť na sviatočný stôl, je nielen chutné, ale aj zdravé. Či už uprednostňujeme exotické datle alebo figy, prípadne máme radšej domáce sušené slivky  či tradičnú slovenskú sladkosť - hrozienka.


Presná rada problém vyrieši

Stručný herbár

Stručný herbár

Zdravie a krása - Keď lieči príroda   Aníz je obľúbené korenie pri príprave dezertov, krémov a pečiva, odvar z neho však je výborný pri ťažkostiach s nespavosťou, so žalúdočnou nevoľnosťou a s kašľom. Tí, ktorým veľmi nechutí a do jedla sa nútia, čo zvyšok populácie nechápe, môže tiež pomôcť. Roztlčené klinčeky dodávajú výbornú chuť...

Viac

—————


Zdravotná šálka čaju


Čerešne Inkov


Lekárnička z gaštanu


Z byliniek môžeme vylúhovaním získať

ODVAR – bylinky varíme v prikrytej nádobe v určenom množstve vody predpísaný čas, potom výluh necháme stáť do vychladnutia a napokon cez sitko precedíme.
ZÁPAR – bylinky prelejeme predpísaným množstvom vriacej vody a necháme stáť v prikrytej nádobe asi 20 minút, potom cez sitko precedíme.
MACERÁT – bylinky prelejeme studenou vodou (prípadne olejom alebo liehom) a necháme stáť predpísaný čas (niekoľko hodín, dní či týždňov). Nakoniec precedíme cez papierový filter na kávu.


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


Zdravé semiačka


Šedivník dezinfikuje


Štiepky sú zdravé


Triky proti bolesti


Granátové ako liek