Keď lieči príroda

Nemusíme byť babkami korenárkami. Stačí spoznať liečivé účinky užitočných rastliniek a v prípade prechladnutia, bolesti hlavy alebo iného zdravotného problému si ich ako balzam dopriať sebe či svojim blízkym. Príroda je mocná čarodejka a my ako usilovní učni za ňou nemusíme zaostávať. A ak si osvojíme aj ostatné domáce recepty na bežné zdravotné trápenia, môžeme pokojne ašpirovať na profesiu amatérskych rodinných lekárov.

(foto: everystockphoto)


Vybrali sme



Články

19.03.2018 14:46

Zdravší z jarných púčikov

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Stromy a kríky posypané pukmi či rozkvitnutými kvetmi nie sú iba potešením pre oko a dušu, ale aj...

Celý článok

—————

12.02.2018 14:04

Chutí vám granátové jablko?

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Kto obľubuje ríbezle, egreše, hrozno a iné bobuľové druhy ovocia, určite mu zachutí aj granátové jablko....

Celý článok

—————


Púčiková terapia

Už budeme mať pomaly jar. Oficiálne za dva týždne a reálne zmenami v prírode aj skôr. Okrem švitorenia vtákov ju avizujú aj púčiky na stromoch a kríkoch, ktoré sú ako súčasť alternatívnej medicínskej metódy gemmoterapie zdrojom sily a zdravia. A liečiť dušu si môžeme už i pohľadom na nežné bahniatka, ktoré si radi vkladáme do vázy, lebo nám pripomínajú blížiace sa veľkonočné sviatky.


Presná rada problém vyrieši

Stručný herbár

Stručný herbár

Zdravie a krása - Keď lieči príroda   Aníz je obľúbené korenie pri príprave dezertov, krémov a pečiva, odvar z neho však je výborný pri ťažkostiach s nespavosťou, so žalúdočnou nevoľnosťou a s kašľom. Tí, ktorým veľmi nechutí a do jedla sa nútia, čo zvyšok populácie nechápe, môže tiež pomôcť. Roztlčené klinčeky dodávajú výbornú chuť medovníkom, ale sú dobrým prostriedkom na zmiernenie bolesti zubov a na uvoľňovanie svalov. Bez škorice by sme si asi nepochutnali na jablkovej štrúdli, ale jej...

Viac

—————


Cesnak ako liek


Kašlete? Poradíme!


Z byliniek môžeme vylúhovaním získať

ODVAR – bylinky varíme v prikrytej nádobe v určenom množstve vody predpísaný čas, potom výluh necháme stáť do vychladnutia a napokon cez sitko precedíme.
ZÁPAR – bylinky prelejeme predpísaným množstvom vriacej vody a necháme stáť v prikrytej nádobe asi 20 minút, potom cez sitko precedíme.
MACERÁT – bylinky prelejeme studenou vodou (prípadne olejom alebo liehom) a necháme stáť predpísaný čas (niekoľko hodín, dní či týždňov). Nakoniec precedíme cez papierový filter na kávu.


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


Zdravotná šálka čaju


Posilňujeme imunitu


Sila bobkového listu


Bylinkami                  na bolesť zubov