Správna výživa

Ako jesť a neotráviť samých seba. To prezradí rubrika o správnom štýle stravovania. Vážni adepti na štíhlu líniu a zdravú vizáž si tu nájdu aj princípy pôstu a detoxikácie, zásady vegetariánskej kuchyne, kombinovanej stravy či rôznych diét. Napríklad, ak niekoho trápi žlčník alebo potravinová alergia. A užitočné budú aj informácie o fungovaní nášho tráviaceho systému, o kalóriách a odporúčaných denných dávkach.

(foto: goodfon)


Skladovanie

Zmysluplné nakupovanie a voľbu kvalitných potravín môže napokon znehodnotiť ich neodborné skladovanie. Malé kuchynské dilemy musíme riešiť takmer denne. Na ktorú poličku v chladničke umiestiť čerstvú zeleninu či uvarenú ryžu? Dať zemiaky do tmavej komory alebo ich môžeme nasypať do košíka na kuchynskej linke? Zodpovieme si všetky otázky. A naučíme sa tiež potraviny zavárať, sušiť i správne zmrazovať. Aj zeleninu, ktorú si dopestujeme sami, alebo huby, ktoré si donesieme z lesa.

(foto: pixabay)

Vybrali sme



Viac tu: http://domarada.webnode.sk/varenie/skladovanie/

Skladovanie

Zmysluplné nakupovanie a voľbu kvalitných potravín môže napokon znehodnotiť ich neodborné skladovanie. Malé kuchynské dilemy musíme riešiť takmer denne. Na ktorú poličku v chladničke umiestiť čerstvú zeleninu či uvarenú ryžu? Dať zemiaky do tmavej komory alebo ich môžeme nasypať do košíka na kuchynskej linke? Zodpovieme si všetky otázky. A naučíme sa tiež potraviny zavárať, sušiť i správne zmrazovať. Aj zeleninu, ktorú si dopestujeme sami, alebo huby, ktoré si donesieme z lesa.

(foto: pixabay)

Vybrali sme



Viac tu: http://domarada.webnode.sk/varenie/skladovanie/

Vybrali sme



Články

11.05.2019 17:21

Komu strukoviny nesvedčia

Varenie – Správna výživa   Strukoviny sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, horčíka, draslíka, vápnika, zinku, medi vlákniny, vitamínu E...

Celý článok

—————

06.05.2019 08:52

Ovocie tuzemské či skôr exotické?

Varenie – Správna výživa   Mnohí si uprostred sezóny kladú otázku, či jesť ovocie, ktoré je typické pre domáce klimatické podmienky, alebo si na tanier...

Celý článok

—————

02.05.2019 17:20

Potrebujeme vôbec viacchodový obed?

Varenie – Správna výživa   Je obed z niekoľkých chodov nevyhnutnou podobou kľúčovej časti celodennej stravy? Musíme si dať denne na poludnie...

Celý článok

—————


Zdravá špargľa kráľovnou i pre chuť

Špargľa, ktorá sa začína uplatňovať aj v slovenskej kuchyni, je zdroj látok dôležitých pre zdravie. Ako ju vlastne čistiť a spracovať v kuchyni? Aby sme boli so špargľou na tanieri šťastnejší a štíhlejší. Je hodná svojho mena kráľovská aj preto, že je veľmi inšpiratívna.


Hmotnostné paradoxy

Už na prvý pohľad človek s nadváhou alebo dokonca obézny môže mať problém s podvýživou. Mnohí ďalší sa k podvýžive dopracujú vďaka chronickému ochoreniu. Čo vtedy konzumovať, aby sa ručička na osobnej váhe posúvala vyššie? A ešte jedna nezrovnalosť, ktorí by mali registrovať tí, ktorí chcú pribrať, ale aj tí, ktorí by radi pár kilogramov zhodili. Mnohé zdravé potraviny, ako cereálie, oriešky či banány, sú zároveň aj kalorické.


VYPOČÍTAJTE      SI SVOJ BMI

Nenáročná kalkulačka vám napovie, či sa už nachádzate v kategórii miernej nadváhy alebo ste sa už prepracovali vďaka životnému štýlu k obezite a podľa toho prispôsobiť výber potravín a štýl tepelnej prípravy. Na zmenu nie je nikdy neskoro.


Vhodná strava pomôže pri liečbe

Dobre sa najesť a toho, čo nám najviac chutí. Pre mnohých je táto banálna situácia iba snom. Pretože zdravotný problém, ktorý ich zasiahol, vyžaduje prísny celibát v stravovaní. A keďže mnohé ochorenia súvisia s orgánmi tráviaceho systému, charakter potravín, ktoré takýto človek konzumuje, býva absolútne podstatný aj pre úspešnosť liečby.


To chce diétu!

26.05.2016 21:29

Potravinová alergia

Celý článok

—————

29.08.2011 21:24

Celiakia

Celý článok

—————

29.08.2011 21:21

Cukrovka

Celý článok

—————

29.08.2011 21:17

Srdcovo-cievne ťažkosti

Celý článok

—————

29.08.2011 21:13

Problémy so žalúdkom

Celý článok

—————

29.08.2011 20:07

Ochorenie žlčníka

Celý článok

—————

29.08.2011 20:02

Choré obličky

Celý článok

—————

29.08.2011 19:59

Poškodená pečeň

Celý článok

—————

29.08.2011 19:23

Črevné ochorenia

Celý článok

—————

29.08.2011 19:20

Dna a močové kamene

Celý článok

—————

29.08.2011 19:14

Strata hmotnosti a podvýživa

Celý článok

—————


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


Radšej pojmy ako dojmy

Aby sme prežili stravovanie bez úrazu, musíme poznať základné princípy správnej výživy. Odhaľujme preto tajomstvá  terminológie.


Nám chutiť celkom nemusí, ale ...

.... malo by našim kostiam, srdcu alebo ľadvinám. Pretože len tie správne, cielene volené potraviny sú prínosom pre všetky orgánové systémy a tým pre celý náš organizmus. Treba len vedieť, čo najviac svedčí zdravým očiam alebo silným kĺbom. A možno napokon všetky zdravé jedlá, ktoré zlepšujú kondíciu nášho organizmu, zachutia aj nám samotným.


Čo je dobré pre...?

20.10.2015 06:50

Kosti

Celý článok

—————

10.01.2015 14:36

Pečeň

Celý článok

—————

20.01.2014 16:18

Krv

Celý článok

—————

11.06.2013 13:22

Koža

Celý článok

—————

04.06.2013 18:12

Srdce

Celý článok

—————

13.04.2013 15:03

Svaly

Celý článok

—————

14.03.2013 10:58

Obličky

Celý článok

—————

11.11.2011 20:10

Kĺby

Celý článok

—————