Recepty

Nie je nutné hľadať v kníhkupectve. Internetová kuchárka je stále po ruke. Treba len zapnúť počítač, kliknúť na našu stránku a zaloviť v rybníku sólo kaprov. Súčasťou nenáročných, ale chutných receptov sú totiž originálne redakčné zábery jedál. Stačí si vybrať, čo oči i chuť ráčia – mäsovú pochúťku na sýty obed, letný šalát na ľahkú večeru či tradičný sviatočný múčnik.


Tlačenka pre kúpačov

Okrem tradičných si na sviatočný stôl môžeme klásť aj gurmánske chuťovky pripravené podľa nových receptúr. K podobným patrí aj vaječná tlačenka so špenátom či tlačenka s príchuťou kraba.


Z histórie kuchárskej knihy

Ľudia sa nechali radi o varení poučiť a inšpirovať sa majstrovstvom iných v kuchtení aj v minulosti.

Za prvú kuchársku knihu sa považuje súhrn poznatkov rímskej kuchyne z 3. storočia. Kroniky z obdobia Karla Veľkého zase obsahovali informácie o jedálničku a spôsobe stolovania v 8. storočí. Ján Ámos Komenský opísal o deväť storočí neskôr v diele Orbit Pictus vybavenie kuchyne, ale k najznámejším kuchárskym publikáciám v minulosti patrila Domácí kuchařka od Magdalény Dobromily Rettigovej, ktorá vyšla v Čechách v roku 1826. Prvú slovenskú kuchársku knihu vydal v roku 1870 mešťan Ján Babilon. Pôvodne Gemerčan mal v Budapešti reštauráciu, ktorú navštevovali aj osobnosti slovenskej kultúry. Kniha obsahovala 1500 receptov na jednoduché, ale i honosnejšie jedlá.                                                                              (FOTO: everystockphoto)


Polievka je základ


Mäso s fantáziou


Aj pre vegetariánov


Pre sladší život


Bez varenia


Zelenina je zdravá


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


Chráňme si kuchárske skvosty

Prekáža vám, že sa stav vašej obľúbenej kuchárskej knihy zhoršuje a občas objavíte na niektorej stránke fľaky? Nečudo, keď si ju pri zvládaní ťažších receptov kladiete blízko bojového poľa s množstvom sypúcich sa a tečúcich potravín či prskajúceho rozpáleného tuku. Riešenie je jednoduché. Ak si otvorené stránky s receptom, podľa ktorého práve kuchtíte, obalíte potravinovou fóliou, na písmená dovidíte a knihu pritom dostatočne ochránite.