Príprava jedál

Jedlo je výnimočný fenomén v našom živote. Jesť musí každý. Ale varenie? To je iná káva. Pre niekoho sféra neznáma, pre iného chlebík každodenný. Ale občas sa musí k sporáku postaviť aj ten, pre koho kúzlenie s vareškou nie je obľúbenou aktivitou. Ak nechce zostať hladný. Aby z hrnca nevykypelo, naučí svoju dcéru každá mama. My pridáme zásady fritovania, pečenia, grilovania i varenia vo woku. A predstavíme aj zástup pochutín, ktoré vylepšia zážitok z konzumácie opekaného steaku či pikantného gulášu.

(foto: pixabay)


Vybrali sme



Články

11.01.2019 12:18

Na fašiangové šišky treba cvik

Varenie - Príprava jedál   Šiškám alebo pampúchom, ktoré tradične patria k obdobiu fašiang, odolá len málokto. Nie...

Celý článok

—————

08.01.2019 20:01

Zabíjačkové špeciality aj bez zakáľačky

Varenie – Príprava jedál   Obraz tradičnej zabíjačky v nás evokuje predstavu mrazivého rána na dedinskom...

Celý článok

—————

27.12.2018 14:40

Babičkina maškrta - šamrole

Varenie - Príprava jedla   Niektoré zákusky a koláče majú príchuť detstva. Pokojne sa môžeme doň na chvíľu...

Celý článok

—————


Zabíjačka aj bez zakáľačky

Pred vianočnými sviatkami sa podľa tradícií zvykla robiť zabíjačka, a rovnako v januári, aby bolo dostatok sýtej poživne počas fašiangového obdobia. A že je to skôr výsada obyvateľov vidieka? Špeciality tejto sorty si môžeme pripraviť rovnako dobre aj v panelákovej kuchyni. Pri spracovaní vlastného prasiatka je však dôležité dbať na  zdravotnú stránku mäsa.


Omeleta ako rýchla a chutná večera

Rýchly život  si žiada rýchle riešenia. K podobným patrí aj príprava omelety. Princípy prípravy by sme mali ovládať, ale tento druh jedla dá urobiť na desiatky spôsobov. Skúsme aspoň šunkovú, švajčiarsku, zemiakovú alebo omeletu s hubovou plnkou, s paprikou, z varených zemiakov alebo naplnenú pečeňou.


Drobničky spoza sporáka

Príma tipy na varenie

Príma tipy na varenie

Varenie - Príprava jedál   Údené mäso varíme jeden a pol hodiny na jednej strane a potom rovnako dlho na tej druhej. Kratšiu dobu na zmäknutie, asi o 45 minút menej, potrebuje krkovička, karé a bôčik. Uvarené mäso necháme vychladnúť vo vývare, potom bude šťavnatejšie a nebude sa rozpadávať. Máte radi škvarky peknej zlatožltej farby? Sádlo, ktoré topíme, hneď na začiatku podlejeme...

Viac

—————


Vedieť iba variť nestačí

Varenie neznamená len vložiť sliepku do hrnca plného vody a nechať ju variť domäkka. Je to množstvo preverených technológií tepelnej prípravy jedla, z ktorých mnohé poznali už naše staré mamy, no iné sú zbrusu nové. Poďme si ich všetky pospomínať. 


Spôsoby tepelného spracovania

14.08.2011 08:21

Opekanie na panvici

Celý článok

—————

13.08.2011 19:50

Fritovanie

Celý článok

—————

13.08.2011 19:46

Grilovanie

Celý článok

—————

13.08.2011 19:42

Pečenie

Celý článok

—————

13.08.2011 19:34

Pečenie v rímskom hrnci

Celý článok

—————

13.08.2011 19:30

Pečenie v alobale

Celý článok

—————

13.08.2011 19:26

Pečenie vo vrecku

Celý článok

—————

13.08.2011 19:22

Zapekanie, gratinovanie

Celý článok

—————

13.08.2011 19:19

Zahusťovanie pokrmov

Celý článok

—————

13.08.2011 19:15

Dochucovanie

Celý článok

—————


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


Presolená polievka?


Varíme cestoviny


Tekvicová klasika


Z jedného cesta


Polievkové závarky


Kurací pekáč


Ako na kysnuté cesto