21.04.2015 08:31

Zostala vám po večeri cestovina?

Varenie – Rady z kuchyne

 

Vždy sa nedá odhadnúť ideálne množstvo cestovín, ktoré chystáme pre rodinu. Stačí, ak jeden člen zastrečkuje, napríklad dcéra, ktorá drží diétu, a po večeri nám v miske zostane kôpka uvarených cestovín. V žiadnom prípade ich nevyhadzujme, na druhý deň môžu byť základom pre iné chutné jedlo. Máme predsa fantáziu, inšpiráciou môžu byť aj nasledujúce recepty.

 

  • Najjednoduchšie je pridať cestoviny do šalátu. Môže to byť studená verzia zo sezónnej zeleniny (prípadne konzervovaného hrášku a kukurice), kúskov vareného kuracieho mäsa a varených kolienok či posekaných špagiet ochutená dressingom, kyslou smotanou a bylinkami.
  • Výborný je aj teplý šalát – potrebujeme baklažán, cukinu alebo stonkový zeler, ktorý pokrájaný opečieme na oleji, pridáme cestoviny a šalát napokon dochutíme kúskami tuniaka z konzervy, korením, bylinkami, prípadne sardelami alebo olivami.
  • Zvyšnou cestovinou môžeme aj zahustiť polievku – buď vývar s udusenou koreňovou zeleninou alebo rajčiakovú, do ktorej ešte nastrúhame syr, najlepšie parmezán.
  • Operatívnou je aj rýchla večera z udusených húb a zeleniny (papriky, brokolica, pór, cukina, špargľa), ku ktorej pridáme cestovinu, pokrájanú šunku alebo salámu a ochutíme cesnakom a bylinkami. Ale môžeme vychádzať aj z aktuálnej ponuky našej chladničky – chutiť nám budú aj určite opražené cestoviny na oškvarenej slaninke, ktoré ochutíme oreganom a posypeme petržlenovou vňaťou. Niekto to rád aj s kečupom.
  • A máme možnosť aj pre rodinný obed – nákyp pripravíme z udusenej zeleniny (baklažán, cukina, brokolica, patizón), ktorú zmiešame s uvarenými cestovinami, dvoma vajcami rozmiešanými v troche mlieka i s nastrúhaným syrom. Zmes dáme do jenskej misy a vo vyhriatej rúre zapečieme.
  • Ide to aj na sladko – pokrájané rezance alebo špagety opečieme na masle, posypeme ich väčšími hrozienkami a kryštálovým cukrom, znovu trochu opečieme a napokon posypeme lyžicou strúhanky. Alternatívou sú posekané orechy a med namiesto hrozienok a cukru.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu