31.07.2017 16:11

Žltý melón ideálne osvieži

Varenie – Potraviny

 

Nakrájané kúsky dobre schladeného žltého melónu, to je ideálne letné osvieženie. A to sme ešte nehovorili o zdravotnom prínose tohto druhu sezónneho ovocia.

Pôvod:

Melóny, ktoré patria k tekvicovým a vodnatejším rastlinám, pochádzajú z Ázie a z Afriky. Dnes sa však pestujú aj v južnej a strednej Európy. Žlté melóny sú osviežujúce šťavnaté plody, poznáme viaceré druhy, či už cukrový, medový, ananásový, všetky sa vyznačujú sladko aromatickou príchuťou. Kôra býva bradavičnatá, pruhovaná, hladká i sieťovaná, dužina má žltú, žltozelenú alebo oranžovú či marhuľovú farbu.

 

Prínos pre zdravie:

Žltý melón je jedným z najbohatších zdrojov betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Je to dôležitý antioxidant, ktorý nám pomáha čeliť vážnym ochoreniam. Najviac ho obsahujú sladké a oranžovo sfarbené melóny. Prítomný vitamín C zase posilňuje imunitný systém organizmu, ktorý je lepšie odolný voči infekciám, chorobám srdca i rakovine. Svojimi diuretickými účinkami podporuje činnosť močového systému a očisťuje tak telo od toxických látok. Je preto vhodný pre všetkých pacientov s obličkovými ťažkosťami, vysokým krvným tlakom a dnou. Ananásový melón pôsobí aj proti tvorbe krvných zrazenín. Pre nízky obsah kalórií patrí melón k odporúčaným potravinám počas diéty a pomáha sa zbavovať kilogramov navyše rýchlejšie.

Skladovanie:

Pri výbere vhodných plodov vyberáme len zdravé, nepoškodené, bez potlačených alebo nahnívajúcich miest, bez škvŕn na šupe, ale s mäkkou stopkou. Nezrelé plody nie sú veľmi chutné, mäkšie sú už zbytočne prezreté. Skladovať ich treba v chladničke, napokon nakrájaný melón najlepšie chutí chladený. Ako získame najrýchlejšie porcie čistej dužiny? Žltý melón prekrojíme napoly, lyžicou odstránime zo stredu semiačka s tekutinou a vláknami. Potom obe polovice nakrájame na mesiačiky, z ktorých ľahko odrežeme šupku. A už stačí dužinu len nakrájať na menšie porcie.

 

Využitie v kuchyni:

Melóny sa najčastejšie konzumujú čerstvé buď priamo zo šupky alebo nakrájané na porcie. Môžu sa pridávať aj do ovocných šalátov. Ale bývajú aj dobrým partnerom šunky ako predjedlo. Pri dochucovaní používajme ďumbier, melón je potom pikantnejší. Kocky alebo vykrojené guľôčky z melóny sa pridávajú pre chuť i pre estetický dojem do miešaných drinkov. V teplých krajinách sa zo semien cukrových melónov získava stolový olej.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.morguefile.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu