12.09.2012 11:01

Životnosť potravín má limity

Zdravie a krása – Skladovanie

 

Nič netrvá večne. Platí to aj pre potraviny. Občas sa nám stane, že zabudneme na otvorené vrecko s fazuľou alebo na načatú maizenu. Akú trvanlivosť majú jednotlivé druhy poživne na poličkách v kuchynskej linke alebo v komore?

 

  • Soľ a cukor môžeme skladovať bez obmedzenia. To platí aj pre pochutiny, ako je kečup, ocot, worcester, tabasco a rôzne korenisté omáčky.
  • Pri strukovinách, ktoré možno pôsobia veľmi odolne, by sme mali byť opatrní. Ročný pobyt v našej domácnosti fazuli, šošovici či hrachu úplne postačí, potom ich treba nemilosrdne nasypať do hrnca. Isté predĺženie doby trvanlivosti môže zabezpečiť kvalitné uskladnenie v uzatvorenej nádobe.
  • Podobné podmienky pre ubytovanie poskytneme aj múke, maizene a ryži. Najlepšie si svoje vlastnosti udržia v tmavej nádobe, ktorá sa dá dobre uzavrieť. Aj tu platí – do roka a do dňa... S výnimkou nelúpanej ryže, ktorú treba použiť najneskôr do troch mesiacov, a celozrnnej múky, ktorá má trvanlivosť 2 mesiace.
  • V prípade krupice a strúhanky sa odporúča použiť ich na varenie v priebehu 8 mesiacov.
  • Sucháre a ovsené vločky skonzumujme do pol roka, oriešky a mandle do 2 mesiacov, ale sušeným hrozienkam môžeme dať k dispozícii celý rok.
  • Cestoviny sú menej náročné. Stačí im suché miesto a čas na konzumáciu sa predlžuje na dva roky od dátumu výroby.
  • Podobný rádius trvanlivosti majú aj konzervy, ak si chceme na nich pochutiť, treba ich otvoriť do 24 mesiacov.
  • Jedlý olej spotrebujme do 9 mesiacov, kondenzované mlieko do roka.
  • Kávu  v pôvodnom balení si môžeme podržať celý rok rovnako ako čaj, kakaový prášok 6 mesiacov a čokoládu 4 mesiace.
  • Mletú papriku, čierne korenie a kari korenie stačí spotrebovať do roka, sušené bylinky ako majoránku, oregano či bazalku do 6 mesiacov.
  • Hotové bujóny a omáčky v kocke majú 8-mesačnú životnosť.

 

Keď sme vrecko, zavárací pohár alebo konzervu už otvorili, čas pre konzumáciu sa skracuje:

  • u rajčiakového pretlaku, kečupu a horčice umiestnených v chladničke na niekoľko týždňov
  • u kávy uskladnenej vo vzduchotesnej nádobe na 1 až 2 mesiace
  • u nedopitého a chladeného vína na 1 až 7 dní
  • u nakladaných uhoriek v chladničke na 2 týždne
  • u otvorených olív, kapár, sardelovej pasty a nakladaného chrenu na niekoľko týždňov, ak ich umiestnime v chlade
  • u načatej konzervy s tuniakom, krevetami, kukuricou alebo fazuľou na 2 dni

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.morguefile.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu