28.12.2012 10:09

Zdravý Silvester

Varenie – Správna výživa

 

Na silvestrovskej oslave sa chce asi každý hostiteľ pochváliť chutnou a bohatou tabuľou. Niekto staví na klasiku, iný rád experimentuje. Najmä ak chce ponúknuť svojim hosťom racionálnejšie recepty, ktoré nepredstavujú tak vysoký prísun kalórií.

 

Grilovaný kozí syr na racio tortičkách 

 

Potrebujeme:
  • 1 balenie Toast RACIO
  • 160 g plátkov kozieho syra
  • 1 červenú repu
  • 2 dcl červeného vína
  • 25 g cukru
  • rozmarín
  • mleté čierne korenie
  • rukolu
  • soľ
  • olivový olej
  • vínny ocot
Postup:
  1. Červenú repu očistíme a narežeme na tenké plátky.
  2. Zalejeme ich prevarenou marinádou, ktorú pripravíme z červeného vína, cukru, rozmarínu a mletého korenia. Necháme ich marinovať jeden deň.
  3. Plátky repy odkvapkáme a kladieme na Racio Toast. Na repu ukladáme plátky kozieho syra, ktoré sme sprudka opiekli na panvici s olivovým olejom. Navrch položíme rukolu dochutenú olivovým olejom, soľou, korením a vínnym octom.
  4. Vínnou marinádu dozdobíme hotovú porciu.  

 

Grilovaná zelenina so syrom Feta

 

Potrebujeme:
  • 1,5 balenia Raciolky syrové RACIO
  • 200 g mix zeleniny (paprika, cuketa, baklažán)
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • cesnak
  • tymian
  • omáčka sweet chilly
  • syr Feta
  • cherry paradajky na ozdobenie
Postup:
  1. Zeleninu (paprika, cuketa, baklažán) nakrájame na malé rovnaké kocky a restujeme na
  2. olivovom oleji. Dochutíme soľou, mletým korením, cesnakom, čerstvým tymianom a omáčkou  sweet chilly.
  3. Vychladnutú zmes necháme na sitku odkvapkať. Syrové Raciolky vložíme naspodok vykrajovacieho krúžku a lyžicou vkladáme zeleninu, ktorú prstom dobre utlačíme.
  4. Nakoniec navrch natlačíme nastrúhaný syr Feta, ktorý sme  v predstihu zmiešali s troškou olivového oleja. Dozdobíme cherry paradajkou.

 

Knäck snack placky s údeným lososom

 

Potrebujeme:
  • 1 balenie Knäck Snack RACIO
  • 40 g nastrúhaného zemiaku
  • 1 vajce
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • cesnak
  • 25 g hladkej múky
  • 80 g plátkov údeného lososa
  • 50 g kyslej smotany
  • olivový olej
  • mleté biele korenie
  • citrónovú šťavu
  • nasekaný čerstvý kôpor
  • pažítku
Postup:
  1. Knäck Snack rozdrvíme a zmiešame s nastrúhaným zemiakom, vajcom, soľou, mletým čiernym korením, cesnakom a hladkou múkou, aby sme zhotovili cestíčko ako na zemiakové placky.
  2. Z cesta si na panvici upečieme malé placky, na ktoré potom kladieme zatočené plátky údeného lososa. Do stredu dáme malou lyžicou smotanový dip, ktorý vytvoríme z kyslej smotany, olivového oleja, mletého bieleho korenia, citrónovej šťavy a nasekaného čerstvého kôpru.
  3. Na záver celú porciu ozdobíme kôprom a pažítkou.

 

Cheesecake s jahodami

 

Potrebujeme:
  • Korpus:
  • 1 balenie Raciolky mliečno-kakaové RACIO
  • 25 g masla
  • Plnka:
  • 200 g krémového syra
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • ½ vanilkového lusku
  • 20 g kyslej smotany
  • Poleva:
  • 20 g kyslej smotany
  • 5 g práškového cukru
  • Zdobenie:
  • čerstvé jahody

Postup:
  1. Raciolky podrvíme v mixéri nadstavcom na sekanie zeleniny. Pri miešaní pridáme zmäknuté maslo. Túto zmes natlačíme do formy, v ktorej budeme koláčik piecť.
  2. Krémový syr vymiešame spolu s kryštálovým cukrom, pridáme vajce, jadierka z vanilkového lusku a kyslú smotanu. Celú zmes dobre vymiešame a nalejeme na utlačený korpus.
  3. Pečieme vo vodnom kúpeli (ponorená forma vo vode do 1/3) pri teplote 160 °C. Po 10 min. znížime teplotu na 110 °C a pečieme ďalších 30 minút.
  4. Koláčik necháme vychladnúť aspoň 3 hodiny v chladničke a navrch nalejeme rozmiešanú kyslú smotanu s práškovým cukrom. Nakoniec ho ozdobíme čerstvými jahodami nakrájanými na jemné prúžky.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: racio

 

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu