25.09.2018 19:40

Vyberáme hriankovač

Varenie – Rady z kuchyne

 

Mnohí si už osvojili zvyk urobiť si na raňajky alebo na rýchlu večeru hrianky. No nie pripravené na panvici, ale v hriankovači či v toasteri. Okrem expresnej a jednoduchej prípravy je výhodou aj racionálnejšie stravovanie. Na rozdiel od klasicky pripravených na oleji takto opečené chlebíky na sucho sú bez tuku. Ak sme sa rozhodli vybaviť kuchyňu podobným pomocníkom, mali by sme z ponuky sortimentu dobre vybrať. Aké funkcie by kvalitnému hriankovaču nemalo chýbať?

 

  • K základným patrí schopnosť za krátku chvíľu zohriať a zľahka opiecť dva toastové chlebíky a po dohotovení ich automaticky vypnúť a vysunúť. Nemala by chýbať zvuková alebo svetelná signalizácia o ukončení opekania.
  • Chytrejšie prístroje už umožňujú opekanie aj viacerých chlebov naraz a tiež nastavenie intenzity opekania, veď niekto má rád jemne opečené, iný zase preferuje tmavšie chrumkavé hrianky. A hriankovač môže byť vybavený aj elektronickým časovačom alebo programovaním stupňov opekania.
  • Výhodou je aj odnímateľný nadstavec na zapekanie pečiva, môžeme si tak pripraviť teplé žemličky, croissanty alebo obyčajné rožky, ktoré sa do úzkych štrbiniek toastovača nezmestia. A zo starších žemlí získame teplé, kypré a chrumkavé pečivo.
  • Poteší aj miska na zachytávanie omrviniek, ktorá sa dá vybrať a vysypať.
  • Kvalitné prístroje reagujú na správnu vlhkosť pečiva a pripravia podľa potreby rovnako opečené hrianky, potom netreba niektoré dopekať. A dokonca ponúkajú i funkciu rozmrazovania.
  • Praktickou je poistka proti vzpriečeniu hrianky, navinutie káblu a funkcia extra zdvih na vyberanie menších kúskov.
  • A potešia aj nekĺzavé nožičky a tepelne izolovaný plášť prístroja. Povrchová úprava prístroja býva často z plastu, ale nerezový vydrží dlhšie, hoci je ťažší.

 

Zopár užitočných rád:

  • Hriankovač postavme na tepelne odolný podklad a aj po vypnutí dávajme pozor, aby sme sa nepopálili. Odkladať, čistiť alebo zakrývať ho môžeme až po vychladnutí.
  • Nepatrí na miesta vedľa iných zdrojov tepla (rúra, radiátor) ani na priame slnko a nebezpečný môže byť zapnutý v blízkosti výbušných plynov a chemických prostriedkov ako sú laky, lepidlá a rozpúšťadlá.
  • Nikdy nepoužívajme pri manipulácii s hriankovačom kovové predmety (napríklad nože a vidličky v snahe vybrať zapadnuté kúsky pečiva), pretože by mohlo dôjsť k elektrickému skratu.
  • Vychladnutý ho obrátime hore dnom a vysypeme zvyšky chleba a čistíme ho len vlhkou, nie mokrou, bavlnenou handričkou bez použitia agresívnych chemických látok.

 

Poznámka:

Ako konzumovať teplé hrianky? Sú dobré s maslom a s džemom alebo so šunkou, hodí sa aj tvarohová nátierka s plátkami rajčiakov a volské oko. Horúce hrianky si môžeme natrieť aj taveným syrom, ktorý sa mierne roztopí. Táto kombinácia chutí skutočne výborne.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu