20.08.2018 09:31

Vínne radovánky

Harmónia – Stolovanie a etiketa

 

Už to čoskoro prepukne. Septembrová paleta hodov vo viacerých mestách a obciach Slovenska zvykne ponúknuť šancu tisícom návštevníkom ochutnať nielen pečenú husacinku a výborné lokše a opäť si pripomenúť novú sezónu vína. Je to každý rok rovnaké. Stoly vzdychajú pod váhou fliaš naplnených burčiakom, ich koštovkou sa začne testovať tohtoročná úroda. Dôležitý moment, veď od nej sa odvíja úspešnosť našich vinárov. Slnko bolo posledné týždne prajné, vinnej reve preto nechýbalo dostatok cukru ako jeden z predpokladov kvality zlatého moku. Nápoja s históriou i gráciou.

Vojaci a vinári zároveň

Vinič sa pestoval už v starom Egypte, ale predmety vinohradníkov a iné dôkazy o tejto podobe ľudskej činnosti pochádzajú aj zo Sýrie, Babylonu a samozrejme z Grécka, kde sa vinnej reve darilo na celom jeho území. Víno dokonca vo svojich dielach ospieval Homér a iní básnici. Ani v štýle života starých Rimanov nechýbala čaša naplnená skvostným vínom. Ich expandovanie do krajín celej Európy malo jeden z mála pozitívnych momentov. Rímske légie na príkaz panovníka šírili na obsadených územiach pestovanie viniča a výrobu vína. Položili tak základy tradícií francúzskeho, portugalského, španielskeho i nemeckého vinohradníctva. Táto vcelku neškodná pracovná aktivita sa aj neskôr spájala s dobyvačným počínaním niektorých národov. Na africkom kontinente pomáhali rozvíjať vinohradníctvo Francúzi, ktorí si podmanili Alžírsko, a Ameriku naučili robiť víno španielski dobyvatelia.

Delenie na sorty

  • Pri hľadaní správnej chuti v obrovskom množstve druhov vín z celého sveta pomôže odborník na eneológiu čiže vedu o víne, alebo someliér, špeciálny poradca v reštauráciách a vinotékach, ktorý dokáže aj jednotlivé druhy tohto nápoja skombinovať s vhodným jedlom.
  • V základe delíme víno na biele, červené a ružové, potom tu máme perlivé a šumivé vína, sekty a tiež ťažké tokajské.
  • Typológia však môže súvisieť aj s množstvom zvyškového cukru vo víne. V takom prípade poznáme suché, polosuché, polosladké a sladké vína.
  • Pri posudzovaní viacerých kritérií vrátane obsahu kyselín sa rozlišujú ešte ďalšie kategórie – stolové, akostné, kabinetné vína, neskorý zber, výber z hrozna, bobuľový, hrozienkový a cibébový výber, slamové a napokon ľadové víno.
  • Zatiaľ však aktuálne tichučko šumí v sudoch alebo v pohároch burčiak, ktorého ochutnávka je spojená s poslednými letnými dňami a s prísľubom babieho leta. Správny čas pre vinobranie.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu