20.12.2012 15:16

Vianočné grilovanie

Varenie – Príprava jedál

 

Ak máme kvalitný gril, môžeme si urobiť výnimočné Vianoce a namiesto klasiky v kuchyni pripraviť všetky chody slávnostného menu vonku pred domom alebo chatou. A sviatky si môžeme vychutnať rovnako intenzívne, ak nie viac, pretože prežijeme výnimočný deň. Uplatnia sa všetky ruky, či už pri šúpaní zemiakov alebo vykrajovaní medovníkov. Pri takejto zábavnej situácii sa do prípravy štedrej večere zaručene zapoja aj členovia rodiny, ktorí doteraz pri podobných činnostiach absentovali. Ponúkame receptúry na všetky pochúťky, ktoré by na sviatočnom stole nemali chýbať. Možno nepatria k tradičným, ale určite bude rovnako chutiť.

 

Paradajková bruschetta

Doba prípravy: 30 minút, doba grilovania: 10 minút, priama metóda, stredný oheň

Ingrediencie:
  • 3 bagety
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 100 g masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 5 paradajok
  • 50 g čiernych olív
  • 100 g sušených paradajok
  • 1 lyžica nasekanej bazalky
  • 2 jarné cibuľky
  • olivový olej
  • soľ, korenie
Príprava:

Na prípravu tohoto predjedla si najprv zmiešame maslo s parmezánom, roztlačeným cesnakom, petržlenovou vňaťou a ľahko osolíme. Vzniknutú zmes natrieme na polovice bagiet. Paradajky prepolíme, potrieme olivovým olejom a ugrilujeme na grile z oboch strán cca 5 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na drobnejšie kocky. Vložíme do misky a pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, nakrájané olivy, nakrájané sušené paradajky a bazalku. Dochutíme olivovým olejom, soľou a korením. Natreté bagety ugrilujeme na strednom ohni z oboch strán cca. 3-4 minúty.

 

„Kubo“ na grile

Doba prípravy: 40 minút, doba varenia vo woku: 40 minút

Ingrediencie:
  • 1,5 kg krúp
  • 150 g sušených húb
  • 2 cibule
  • 500 g slaniny
  • soľ, korenie
  • majoránka
  • cesnak
Príprava:

Sušené huby si deň pred prípravou namočíme cez noc do vody. Rozškvaríme si na kocky nakrájanú slaninu, na ktorej speníme na kocky pokrájanú cibuľu. Následne pridáme scedené huby a podusíme ich. Krúpy si uvaríme v osolenej vode, prepláchneme a necháme odkvapkať. Uvarené krúpy zmiešame s hotovou hubovou zmesou, ochutíme soľou, majoránom, čiernym korením a cesnakom podľa chuti.

 

Kapustnica

Doba prípravy: 15 minút, doba varenia vo wok panvici: 40 minút

Ingrediencie:
  • 3 cibule
  • 500g kyslej kapusty
  • 3 lyžice masti
  • 30 malých klobások
  • 3 lyžice mletej sladkej papriky
  • 500 g údeného mäsa
  • 50 g sušených húb
  • 3 l vývaru
  • 1 lyžička rasce
  • soľ, korenie 
Príprava:

Sušené huby si vopred namočíme a poprekrajujeme. Mäso očistíme a nakrájame nadrobno. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Kapustu scedíme a pokrájame, rôsol z kapusty nevylejme. Na masti speníme cibuľu, pridáme mäso, osolíme, pridáme rascu a papriku a opražíme. Zalejeme vývarom a krátko povaríme. Vložíme pokrájanú kapustu, rôsol a vodu, pridáme namočené nadrobno pokrájané huby. Všetko povaríme spoločne do mäkka. Nakoniec dochutíme podľa potreby soľou a korením. Klobásy ugrilujeme na rošte z oboch strán a vložíme do hotovej polievky. Ozdobíme kyslou smotanou.

 

 

Grilovaná morka

Doba prípravy: 20 minút + odležanie, doba grilovania: 2 a pol hodiny

Ingrediencie:
  • 2 celé morky
  • 500 g slaniny
  • citrónová šťava
  • 250 g masla
  • čerstvé vetvičky estragónu
  • sušený estragón
  • mleté ​​čierne korenie a soľ
Príprava:

Očistenú morku bez vnútorností umyjeme a osušíme. Prešpikujeme slaninou, osolíme zvnútra aj zvonku. Necháme v chlade cez noc odležať. Do brušnej dutiny vložíme vetvičky estragónu. Celú morku potrieme pomocou dlane zmäknutým maslom. Morku nabodneme na grilovaciu ihlicu. Kotlový gril rozohrejeme na stredný oheň, nepriama metóda. Medzi brikety vložíme misku s vodou. Nad misku umiestnime grilovaciu ihlicu a priklopíme vekom. Grilujeme pozvoľna nad stredne rozohriatym grilom, počítame cca. 30 minút na kilogram mäsa. V hrnčeku zmiešame rozpustené maslo, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a sušený estragón. Marinádou potierame morku počas grilovania. Hotovú morku zabalíme do alobalu a necháme ešte 15 minút dôjsť. Pečenú morku naporciujeme a podávame so zemiakovým šalátom.

 

Zemiakový šalát s pestom

Doba prípravy: 10 minút, doba grilovania: 40 minút, priama metóda, stredný oheň

Ingrediencie:
  • 4,5 kg zemiakov
  • 1 kg čerstvého špenátu
  • 6 červených paprík
  • 200 g pesta
  • olivový olej
  • soľ, korenie
Príprava:

Zemiaky umyjeme a rozpolíme. Vložíme na gril, ktorý sme si rozohriali na stredne silný oheň. Počas grilovania občas otočíme. Pred koncom pečenia pridáme polovičky paprík a ugrilujeme. Opečené zemiaky vysypeme do rozohriatej Wok panvice s trochou olivového oleja, pridáme nakrájanú grilovanú papriku a pesto. Nakoniec vložíme lístky špenátu a len zľahka premiešame. Dochutíme soľou a korením.

 

 

Medovníky

Doba prípravy: 20 minút + odležanie, doba grilovania: 10 minút

Ingrediencie:
  • 1 kg hladkej múky
  • 200 g masla
  • 240g práškového cukru
  • 300 g medu
  • 2 kypriace prášky
  • 24 g medovníkového korenia
  • 4 vajcia
  • vajce na potretie
Príprava:

Múku s cukrom preosejeme do väčšej misy, k nim pridáme korenie a prášok do pečiva. Všetko premiešame, pridáme vajcia a rozpustené maslo s medom (maslo rozpúšťame spoločne s medom). Urobíme vláčne cesto, ktoré necháme cez noc v chladničke odpočinúť. Na druhý deň vyvaľkáme cesto, z ktorého vykrajujeme požadované tvary. Poukladáme na papier na pečenie. Medovníky potrieme rozšľahaným vajcom. Naplnený papier na pečenie vložíme na rozohriaty pizza kameň do grilu a pečieme pri teplote 180 ° C-200 ° C nepriamou metódou dozlatista.

 

Štrúdľa s vanilkovou omáčkou

Ingrediencie:
  • 600 g lístkového cesta
  • 120 g cukru kryštál
  • 1 g škorice
  • 50 g vlašských orechov
  • 1 kg jabĺk
  • 2 ks vajec
  • 20 g strúhanky
  • 100 g hladkej múky
  • 80 g hrozienok
  • 30 g vanilkového cukru
  • 50 ml rumu
  • 100g cukru múčka
  • 350 ml smotany na šľahanie
Príprava:

Jablká umyjeme, olúpeme a nakrájame na plátky. Pridáme cukor, škoricu, hrozienka namočené do rumu, vanilkový cukor a posekané vlašské orechy. Lístkové cesto rozvaľkáme do obdĺžnika /používame hladkú múku na podsyp, aby sa cesto nelepilo/. Takto pripravené cesto najprv zľahka posypeme strúhankou a potom vŕšime do stredu cesta jablčnú zmes. Zabalíme. V priebehu balenia potierame okraje rozšľahaným vajcom, aby cesto dobre držalo pri sebe. Preložíme na pás papiera na pečenie. Nakoniec celú štrúdľu potrieme rozšľahaným vajcom a hornú stranu poprepichujeme na niekoľkých miestach vidličkou. Dáme do vyhriateho grilu a pečieme. Pečieme cca 20 min. dozlatista. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

Vanilková omáčka: Uvaríme vanilkový puding podľa návodu na obale, ktorý rozriedime smotanou na šľahanie.

 

redakcia Doma a Rada, recepty: Weber

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu