10.03.2016 21:52

Veľkonočné vajíčka zafarbí príroda

Harmónia – Dekorácie

 

Veľkonočné dekorácie sú témou dňa už v mnohých domácnostiach. V dňoch sviatočných sa hlavne varí a pečie, predposledný víkend je výbornou príležitosťou na prípravu dekorácií. Nemusíme sa vždy spoliehať na pomôcky zo špecializovaných predajní, na rôzne farby a nálepky. Košík plný farebných vajec s dokonalou atmosférou Veľkej noci môžeme mať aj vďaka prírodným zdrojom.

 

Už v minulosti si ženy pomáhali prírodnými farbami. Vďaka odvarom z rôznych potravín alebo korenín získali perfektné farbivá. Výtvarnou tradíciou z kuchyne sa môžeme inšpirovať aj my.

  • Keď vajcia povaríme vo vode so šupkami z cibule, máme k dispozícii hnedočervený odtieň.
  • K zelenému sfarbeniu vajec pomôže namáčanie vo vývare z trávy alebo z petržlenovej vňate.
  • Béžovo sfarbené vajce získame z prefiltrovaného kávového lúhu.
  • Nálev z povarenej nastrúhanej karotky zabezpečí krásny oranžový odtieň.
  • Červené farbivo dodá cviklová šťava, do ktorej pridáme vodu a trochu octu a varíme ju asi 30 minút. Vajcia do nálevu vložíme až po vychladnutí.
  • K žltej farbe sa dopracujeme vďaka šafranu, k zlatožltej prostredníctvom kurkumy, k fialovej pomocou čučoriedok a na modro nám vajcia zafarbí šťava z bazových bobúľ.
  • Ďalšou alternatívou prírodných farbív je aj čaj alebo pražené obilie. O odtieňoch hnedej od bledého po tmavší rozhodne čas, ktorý vajce v náleve strávi.
  • A ešte jedna zaujímavosť. Kedysi sa zvykli zafarbené vajcia vkladať do mraveniska, kde pôsobením kyseliny mravčej vznikali zaujímavé vzory.

 

Aby vydržali dlhšie

Ak chceme zafarbené vajcia použiť neskôr na konzumáciu, zdobiť ich treba čo najbližšie k sviatkom. No existujú finty, ako predĺžiť ich trvanlivosť. Použiť po sviatkoch ich môžeme na prípravu šalátov, obložených mís či nátierok alebo na plnenie pečených fašírok i závinov z mäsa.

  • Vajcia vyberme asi hodinu pred varením z chladničky.
  • Na spodnej plochej časti škrupinku prepichnime ihlou.
  • Vajcia vložme do studenej vody a dajme ich variť, pri postupnom zvyšovaní teploty je malý predpoklad, že škrupina pukne. Ideálna dĺžka varenia je asi 7 minút.
  • Zásadne nedávajme uvarené vajcia chladiť do ľadovej vody, lebo sa zvyšuje riziko rozmnožovania baktérií pod škrupinou, čím sa trvanlivosť vajec o pár dní skráti. Nechajme ich radšej vychladnúť postupne pri izbovej teplote. Takto môžu vydržať aj tri týždne.
  • Napokon ich ešte potrime trochou oleja alebo kožou zo slaniny. Jednak sa budú pekne lesknúť a navyše sa póry v škrupine uzavrú, takže sa nepokazia.

 

TIP:

Aj keď zafarbené vajcia pôsobia v miske veľmi dekoratívne, nemusia byť finálnym výsledkom. Dokončiť ich môžeme vyrývaním či vyškrabovaním ornamentov alebo kvietkov. Je to výborná príležitosť pre výtvarné ambície školákov. Takto deti nenásilne vtiahneme do atmosféry Veľkej noci, na príprave ktorých by sa mala podieľať celá rodina. Aj tým sú sviatky výnimočné.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu