06.10.2017 15:50

Tekvica v hlbokom tanieri

Varenie – Príprava jedál

 

Kto pohrdne jedlom z tekvice, zaváha. Táto zelenina má lahodnú chuť a správne pripravená dokáže uspokojiť aj náročnejších gurmánov. Jej vlastnosti vyniknú najmä v podobe polievky alebo omáčky či prívarku. Všetko jednoduché recepty na jedlo, ktoré si naberieme do hlbokého taniera alebo z misky.

Tekvicovú polievku

si pripravíme z ošúpanej a na kocky pokrájanej tekvice, ktorú trochu podusíme na spenenej cibuli, potom zalejeme vodou a spolu s kôprom osolenú a okorenenú varíme domäkka. Potom kôpor vyberieme, polievku rozmixujeme alebo prepasírujeme cez sitko a zahustíme kyslou smotanou, v ktorej sme rozmiešali trochu hladkej múky. Napokon ju treba dochutiť trochou kryštálového cukru a octu.

Alternatívy:
  • Chybu neurobíme ani vtedy, keď nadrobno posekaný kôpor pridáme až pred dokončením.
  • Namiesto smotany stačí použiť aj mlieko.
  • Tekvicovú polievku zahustí aj pár pokrájaných zemiakov, ktoré varíme spolu s tekvicou.
  • Variáciu predstavuje kombinácia tekvice a cesnaku i nastrúhaného zázvoru, ktoré pridáme ešte na začiatku k pražiacej sa cibuli.
  • Komu nestačí na zalievanie obyčajná voda, môže pre výraznejšiu chuť použiť aj mäsový vývar a trochu bieleho vína.
  • Krémovú konzistenciu zjemní kúsok masla.
  • Ak chceme, aby viac zasýtila, podávajme ju aj s prílohou. Buď s opraženou žemľou alebo s opečenými plátkami bagety, ktoré sme potreli cesnakom a posypali parmezánom.
  • Pri servírovaní môžeme navrch nakvapkať tekvicový alebo olivový olej, polievku chuťovo zvýrazní.

 

TIP: Polievku môžeme podávať aj štýlovo - vo vydlabaných malých tekviciach. Navrch nasypeme petržlenovú vňať alebo čerstvý posekaný kôpor.

 

Omáčka či prívarok z tekvice

má podobnú receptúru ako polievka, ale je hustejšia. Použijeme radšej nastrúhanú dužinu z tekvice, ktorú opražíme trochu na masle, potom zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Napokon pridáme zátrepku zo smotany či z mlieka a z hladkej múky. Dobre povaríme a ochutíme cukrom i octom a napokon posekaným kôprom.

Alternatívy:
  • Uvarenú tekvicu zahustíme iným spôsobom: na oleji opražíme cibuľu a trochu hladkej múky, pridáme mletú červenú papriku, rozriedime malým množstvom vody a prilejeme do uvarenej tekvice.
  • Tekvicu varíme vo vode spolu s kôprom, s celým čiernym i s novým korením a s bobkovým listom.
  • Namiesto octu omáčku okyslíme jemnejšou šťavou z citrónu.

 

TIP: K tekvicovej omáčke sa hodia výborne varené alebo opečené zemiaky, volské oko, natvrdo uvarené vajce, varené hovädzie mäso z polievky alebo párky (môžu byť varené, opečené na panvici alebo pripravené ako paprikáš). K tekvicovému prívarku podávame knedľu a dusené mäso, napríklad bravčové pliecko na rozmaríne alebo bravčovú krkovičku na cesnaku.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu