04.03.2013 11:11

Syry skladujme správne

Varenie – Skladovanie

 

Kto by odolal originálnej chuti eidamu alebo čerstvej mozarelly? Syry si zvykneme dopriať na raňajky alebo na večeru, často ich používame pri príprave jedál alebo ako súčasť zeleninových šalátov. Ako potravina, ktorá vyžaduje špeciálne technológie výroby a náročný proces zrenia, nepatrí práve k najlacnejším druhom, ktoré si nosíme z obchodu. Preto by sme mali poznať zásady správneho skladovania, aby nám vydržali čo najdlhšie a aby sa nepokazila ich konzistencia, chuť i aróma.

 

Zásada číslo jedna – syry nikdy nezmrazujme, inak by sa znehodnotila ich štruktúra i príchuť. Ak ide o balené druhy, hneď po otvorení odstránime fóliu od výrobcu a zvolíme vhodné balenie v domácich podmienkach. Aj keď syry dávame najčastejšie do plastových vrecúšok, tento materiál neprepúšťa vzduch, preto syr v ňom nedýcha a časom sa na ňom vytvorí nežiaduca pleseň. Lepší je papier na pečenie alebo desiatový a pre syry so silnou arómou sú výborné sklenené alebo plastové boxy s otvorom na prívod vzduchu. Ak syr rýchlo nespotrebujeme, mali by sme občas prebaliť.

 

Tvrdé syry

sa v prílišnom chlade vysušujú, treba ich preto ukladať v komore alebo v menej chladnom priestore chladničky, kam napríklad dávame zeleninu. Na zrenie totiž potrebujú teplotu okolo 18°C a vyššiu vlhkosť vzduchu.

 

Mäkké syry

môžeme uložiť v chladnejších priehradkách chladničky. No niektoré druhy, ako je brie alebo camerbet, by v chlade stratili krémový ráz, preto ich radšej položme odbalené na tanierik a ten zakryme miskou. V nie veľmi vykúrenej miestnosti (napríklad v komore ) si syr v malom uzavretom priestore vytvorí vlastné vlhké prostredie a zachová si pôvodnú chuť i arómu. Mozarella, feta iné druhy čerstvých syrov musia zostať v pôvodnom náleve alebo si urobíme veľmi jednoducho čerstvý - zmiešaním vody so soľou.

 

Poznámka:

Syry treba pred podávaním vybrať z chladničky v predstihu. Lepšie však odrezané časti, ktoré sa chystáme skonzumovať, zvyšok vrátime hneď do chladnejšieho prostredia. Problémom môžu byť teplotné výkyvy, ktoré prajú rozmnožovaniu nebezpečných baktérií. Vybranému kúsku syra postačí aj hodina na to, aby trochu zmäkol a aróma sa v ňom rozvinula, čo zistíme už pri krájaní. Výnimku z tejto praxe tvoria syry, ktoré chceme strúhať. Ľahšie to pôjde so schladenou pevnejšou syrovou hmotou, aby sa nelepila na strúhadlo.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu