04.01.2015 12:00

Starý chlieb nevyhadzujme

Varenie – Rady do kuchyne

 

Dnes už nie problém skladovať chlieb dlhšiu dobu bez toho, aby táto potravina stratila svoje nutričné hodnoty. Môžeme ho v celku alebo nakrájaný v plastovej fólii uschovať v mrazničke, biely na jeden mesiac, tmavý až na dva mesiace. Ak sme však neodhadli množstvo, ktoré sami alebo s ostatnými členmi rodiny skutočne skonzumujeme, nejaká štvrtka či zopár okruškov nám môže ľahko zostarnúť. Ani takéto znehodnotené zvyšky však nevyhadzujeme do odpadkov. Okrem toho, že to nie je dôstojné pre základnú potravinu, existujú viaceré možnosti, ako ich v kuchyni využiť. Starší chlieb môžeme ...

 

  • .... nechať usušiť, potom postrúhať a používať na zahusťovanie polievok alebo duseného mäsa
  • .... pokrájať na kocky, pokvapkať olejom a trochu osoliť, nechať v rúre  trochu opiecť, uložiť do uzatváracej sklenenej nádoby a používať ako prílohu hrachovej alebo zemiakovej polievky
  • .... použiť na hrianky, ak je priveľmi suchý, pred vyprážaním ho namočíme v mlieku
  • .... namočiť vo vajíčku vyšľahanom s trochou mlieka, vypražiť a ako chutnú teplú večeru ešte posypať strúhaným syrom, druhou alternatívou je kečup a pokrájaná cibuľka a feferónka
  • .... dochutiť bylinkami, makom, rascou a sezamovými semiačkami, zapiecť v rúre a ako chutnú hrianku ponúkať s nátierkami
  • .... pokrájať na menšie kúsky, obaliť v múke, vajíčku a strúhanke, vypražiť a podávať so zeleninovým šalátom ako náhradný rezeň vhodný aj pre vegetariánov
  • .... narezať na tenké okrušky, medzi každé dva vložiť plátok tvrdého syra alebo oštiepka  a tiež kúsok šunky, spojené namočiť vo vajíčku s trochou mlieka a vypražiť
  • .... nakrájaný na plátky nechať zapiecť do hneda v rúre a potom podávať natretý taveným syrom
  • .... striedku namočiť do vody, vyžmýkať a namiesto strúhaných zemiakov použiť ako základ pre prípravu placiek
  • .... nastrúhať a namočiť v troche vody, zmesou vyplniť dno vymasteného pekáča a ďalej postupovať ako pri príprave pizze (kečupový základ, nakrájaná šunka, koreniny a nastrúhaný syr)
  • .... striedku namočiť v mlieku, vyžmýkanú zmiešať s pokrájanou diétnou salámou, s roztlačeným cesnakom, s posekanou cibuľou opraženou na oleji, s 2 vajcami a koreninami i soľou, potom vytvoriť fašírky a tie obalené v strúhanke vypražiť
  • .... použiť ako základ pre návnadu na ryby

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.morguefile.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu