13.05.2013 08:46

Správny rez pre tortu

Varenie – Rady z kuchyne

 

Na prvý pohľad príliš triviálna záležitosť. Kto by hľadal manuál na porciovanie torty? Veď je to prosté. Omyl. Nestačí len zhostiť sa profesionálne receptu a zvládnuť prípravu i zdobenie torty na dcérine meniny. Treba ju aj bravúrne rozkrájať a hosťom ponúknuť efektné kúsky s úhľadnými rezmi, aby našej celej snahe nechýbala povestná posledná bodka. Alebo skôr čerešnička na torte.

 

V prvom rade si tortu radšej naporcujme v pokoji ešte v kuchyni, pred hosťami je to stresujúca situácia. Dôležité je dať ju pred krájaním dobre schladiť, uľahčí nám to prácu. Na čítankové rozkrájanie máme tri možnosti.

  1. Zvolíme si nôž o niečo dlhší ako je priemer torty, dostatočne pevný, aby sme dosiahli rovný a hladký rez. Nemá byť príliš široký, ale podmienkou je dobrá ostrosť. Pri krájaní sa nesnažíme oddeliť kúsky tlakom, aj keď cesto a plnka sú mäkké, ale používame pohyb ako pri pílení. Po rozpolení či odrezaní každého kúska torty treba nôž opláchnuť zásadne teplou vodou, aby zvyšky cesta a krému nekomplikovali ťah nožom. Každý kus torty treba prerezať až k podnosu, nevyzerá to pekne, ak servírujeme porcie, ktorým chýba alebo majú navyše kúsok základného cesta.
  2. Alternatívou je použitie nite, ktorou zvyknú gazdinky krájať čerstvo uvarenú knedľu. Potrebujeme bielu dostatočne dlhú niť, ktorú zložíme trikrát, aby sa nepretrhla. Najprv si urobíme dlhým nožom na vrchu torty zárezy podľa počtu porcií. Potom niť zasunieme pod tortu v správnej polohe, jej konce nad tortou v mieste jedného z orientačných rezov prekrížime a potiahnutím máme tortu napoly. Takto pokračujeme až do rozkrájania celej torty. Na tento spôsob je však potrebný cvik.
  3. Použiť môžeme aj špeciálnu pílku na krájanie torty a krémových zákuskov, ktorá nám prácu uľahčí.

 

Poznámka:

O spôsobe krájania rozhodne aj počet hostí. Ak sme dvaja, stačí z celej torty odkrojiť 2 až 3 kúsky, aby zvyšok torty vydržal dlhšie čerstvý. V prípade väčšej spoločnosti môžeme začať základnými rezmi po celej dĺžke a potom po šírke oboch polovičiek, aby sme získali tortové štvrtiny. Tie znovu rozpolíme, takže získame osminové diely, čo asi zvládne máloktorý konzument. Takže ich znovu rozpolíme a máme tak k dispozícii dohromady 16 dielov torty. Ak chceme ponúknuť väčšie porcie, rozdelíme ju na 12 dielov. Postup je jednoduchý – každý štvrtinu torty rozkrájame na tri diely.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.stockvault.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu