15.09.2015 11:13

Slamové a ľadové víno

Harmónia – Stolovanie a etiketa

 

Možno aj vy patríte ku konzumentom, ktorí vedia rozlíšiť biele a červené víno a ešte tak maximálne burčiak či sekt. V tom prípade by ste si mali doplniť vedomosti z enológie čiže vedy o víne, lebo prichádzate o šancu ochutnať a oceniť mok pre skutočných fajnšmekrov, akým je slamové alebo ľadové víno.

 

Oba druhy sú náročné na výrobu, preto patria k vínam finančne náročnejším. No degustovať ich stojí za to. Sú to skutočné delikatesy. Ich chuť však závisí od konkrétnej odrody, či už je to veltlínske, rizling alebo iný druh.

 

Slamové víno sa spracúva zo strapcov hrozna zberaných za slnečného počasia, ktoré sa nechajú odpočívať na slame alebo na rákosových rohožiach tri mesiace i dlhšie. Vysychať môže aj zavesené, ale vo vetranom a suchom prostredí. Hrozná sa musia priebežne kontrolovať a odstraňovať všetky, ktoré napadla hniloba alebo pleseň. V priebehu týždňov sa z nich pomaly vyparuje voda, hrozná tak stratia až 60 percent vody. Potom pri lisovaní sa z nich získava nektár vysoko koncentrovanej a navyše výnimočnej chuti. Má vykazovať aspoň 27- stupňovú prírodnú cukornatosť. Po ukončení kvasenia obsahuje slamové víno 11 percent alkoholu. Po stočení do atypických fliaš s dlhým tenkým hrdlom, sa tieto zavierajú prírodným krkom, ktorý sa niekedy  zalieva voskom. Mimochodom, slamové víno nie je novinkou, o tomto spôsobe spracovania vinnej revy existujú zmienky už z roku 800 pred naším letopočtom. Dôvodom vyššej cenovej relácie (okolo 30 eur za 200 ml) je prácnosť výroby, ale aj výlisnosť, je to iba 20 percent z hmotnosti hroznových strapcov.

Ľadové víno sa robí z hroznových bobúľ, ktoré sa zberajú, až keď teplota klesne pod -7°C. Nedá sa však odhadnúť, či sa to každý rok podarí, pretože ešte skôr ich môžu napadnúť škodcovia alebo pleseň. Hrozná sa lisujú ešte zmrznuté, pri tomto procese sa od pevnej časti oddelí voda a zostáva len mušt ako hustý koncentrát charakteristický vysokou cukornatosťou a obsahom množstva aromatických látok. Následne kvasením vzniká sladké víno s chuťou a vôňou, v ktorom sa miesia arómy kvetov, medu a tropického ovocia. Podľa dostupných informácií nemá ľadové víno až tak bohatú minulosť ako slamové. Vie sa však, že v Bavorsku ho robili už koncom 18. storočia. Dnes sa jeho produkcii venujú okrem Nemcov aj Rakúšania, Švajčiari, Slovinci a Kanaďania.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: everystockphoto.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu