15.12.2015 06:31

Škorica upravuje trávenie

Zdravie a krása – Keď lieči príroda

 

Škoricou si zvykneme dochucovať vianočné pečivo, koláče, čaj i punč. Nie náhodou patrilo toto aromatické korenie k obľúbeným aj v minulosti. Dôvodom nebola len charakteristická chuť a vôňa, ale aj terapeutické účinky.

 

Vysušená vrstva kôry škoricovníka, stromu príbuzného vavrínu, obsahuje účinné látky, ktoré majú viaceré pozitívne vplyvy na organizmus. Škorica totiž ...

  • ... znižuje hladinu cholesterolu
  • ... mierne znižuje zrážanlivosť krvi
  • ... zvyšuje účinok inzulínu
  • ... znižuje hladinu cukru v krvi, preto je vhodná pre diabetikov i ľudí s ambíciou schudnúť
  • ... stará sa o pevnosť steny ciev
  • ... podporuje chuť do jedla
  • ... podporuje trávenie
  • ... podporuje prekrvenie sliznice žalúdka i hojenie peptických vredov
  • ... je dobrým prostriedkom proti nachladnutiu a kašľu, pretože má antibakteriálne účinky
  • ... zmierňuje problémy žien počas menštruácie
  • ... ako osvedčené afrodiazikum podporuje chuť na sex

 

Všetkého veľa škodí. Platí to aj pre potraviny, ktoré nám pomáhajú. Škorica však obsahuje látku kumaranin, ktorý pri väčších dávkach môže spôsobiť

  • ... krvácanie
  • ... bolesti hlavy
  • ... možné závrate
  • ... spavosť

 

Poznámka:

V Číne poznali tmavú škoricu už pred 4-tisíc rokmi a stromy s aromatickou kôrou tam pestujú dodnes. Európska kuchyňa si ju osvojila v 15. storočí. Svetlejšia verzia zvitkov kôry alebo mletej škorice pochádza z Cejlónu a tento druh škoricovníka sa pestuje aj na Srí Lanke, na Madagaskare a na Seychelách.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu