07.11.2012 16:35

Silikón uľahčuje pečenie

Varenie – Rady do kuchyne

 

Už sa nám pomaly „zvianočnieva“ a nejedna gazdinka začína spriadať svoje pekárenské plány. Kedy upiecť biskupský chlebíček, kedy vanilkové rožteky i mandľové sucháriky a kedy načasovať pečenie medovníkov, aby do sviatkov zmäkli. Ale dovtedy ešte určite  stihne zopár sladkých maškŕt pre svojich blízkych, ktorí ocenia každý chutný koláč či tortu. Domáca cukrárka zase ocení kvalitný riad a formy, ktoré jej pečenie uľahčia.

 

Súčasná žena má k dispozícii rôzne materiály, ktoré eliminujú riziko pripálenia a pomáhajú k efektnému a chutnému sladkému výsledku. Či už sú to odolné nerezové plechy na pečenie alebo formy z keramiky, z uhlíkovej ocele s nepriľnavým povrchom či s teflónovou úpravou. A čoraz viac sa dostáva do popredia silikón. Hovoria zaň jeho vlastnosti:

 

  • Dá sa dobre udržiavať, je umývateľný a aj po dlhšom používaní si dokáže udržať svoj vzhľad. Pri čistení však nesmieme používať agresívne čistiace prípravky a ostré predmety. Nie je problém dať silikónové výrobky do umývačky.
  • Upečené múčniky z foriem vyklopíme ľahko, pretože sa k nepriľnavému povrchu nikdy nepripečú a dôvodom je aj pružnosť materiálu.
  • Silikón umožňuje zdravšie pečenie, netreba ho vymastiť tukom či olejom, čím zároveň spĺňame bobríka šetrenia, ak nerátame počiatočnú investíciu. Oplatí sa totiž kupovať o niečo drahšie kvalitné formy od renomovaných predajcov, navyše vyrobené zo 100-percentného potravinárskeho silikónu, ktorý neohrozuje zdravie spotrebiteľa toxickými látkami.
  • Tento materiál akceptuje aj vysoké teploty, môžeme v ňom piecť aj pri 230°C alebo ho dať do mikrovlnky.
  • Silikónu neprekážajú naopak ani mínusové stupne do -40°C, preto v ňom môžeme zamraziť napríklad dezerty. A praktické sú aj formované nádobky na ľad, ktorý sa z tohto ohybného materiálu bez ťažkostí vyberá.
  • Tento materiál šetrí aj čas - pre dobrú tepelnú vodivosť sa teplo v ňom rozkladá rovnomerne po celej forme a doba pečenia sa skracuje v priemere o 10 minút.
  • Je praktický, pretože je ľahký, tvárny a skladný a tiež bezpečný. Po vybratí z horúcej rúry rýchle vychladne, takže na silikóne si prsty tak ako na plechu nepopálime.

 

Poznámka:

Zo silikónu sa nevyrábajú len formy na bábovku, srnčí chrbát či muffiny, ale aj praktická podložka na vaľkanie cesta, ktorú po použití jednoducho umyjeme, stočíme a schováme do zásuvky v kuchynskej linke. Je to rozdiel oproti veľkej drevenej doske, ktorú bolo treba nosiť do komory či šatníka.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu