11.05.2015 18:02

S kompostom šetríme

Domácnosť – Ako ušetriť

 

O ekologickom správaní sa toho povedalo už veľa. A hoci informácie o prešľapoch úradníkov a verejnej správy v súvislosti so životným prostredím počúvame rozhorčení, v domácom prostredí sami podobne nerozmýšľame. Denne pri varení vyprodukujeme nemálo odpadu, ktorý sa dá ešte druhotne využiť. Napríklad na tvorbu kompostu. Zíde sa pri pestovaní kvetov a najmä zeleniny.

 

Recyklovať zvyšky jedál alebo potravín je súčasťou skutočne ekonomického rozmýšľania. Šetríme tak životné prostredie, ale aj rodinný rozpočet, pretože kompostovaním získame účinné prírodné hnojivo a nemusíme kupovať chemické prípravky. Bio odpad predstavuje až polovicu odpadu v domácnosti, preto nemusíme mať núdzu o dostatok kvalitného natural hnojiva aj pri pestovaní rastlín v záhradných podmienkach.

 

Ak máme kuchynský drvič ...

..., je to výhoda. Toto zariadenie umiestnené pod drezom dokáže spracovať všetky druhy kuchynského odpadu, ktorý končí v zbernej nádobe. Rozdrvený odpad napokon putuje do kompostovacej nádoby. Kto má dom a záhradu, môže medzi štyri drevené koly umiestniť pletivo, na ktorom postupne rastie kopa kompostového odpadu. Riešením je aj starý plastový sud alebo väčšia umelohmotná nádoba, v ktorej môžeme uskladňovať biologický odpad.

 

Čo všetko môžeme kompostovať?

  • šupky a odrezky z takmer všetkých druhov ovocia a zeleniny
  • zvyšky jedál (samozrejme hlavne tie nekonzumovateľné, aby sme zbytočne nevyhadzovali)
  • mliečne produkty
  • škrupiny z vajec
  • usadeninu z kávy
  • vylúhované vrecúška z čaju
  • obyčajný papier znečistený potravinami, noviny a papierovú lepenku
  • zvyšky a odrezky rastlín
  • jesenné lístie
  • jednoročné buriny, tie trvanlivé by mohli zakoreniť
  • drevené piliny a hobliny 
  • popol z dreva
  • zvierací hnoj
  • zelenú trávu i suchú slamu 

Čo tam radšej nedávať?

  • kosti a odrezky z mäsa alebo pokazené mäso, zvyšky rýb (priťahujú škodcov)
  • šupky z citrusových plodov
  • popol z uhlia a koksu pre množstvo petrochemikálií
  • tuky (ako spálený olej z fritézy)
  • plasty či textílie
  • časopisy z lakovaného papiera pre obsah toxického gleju
  • výkaly psa alebo mačky

 

Zásady starostlivosti o kompost:

  • ak nemáme drvič, zvyšky a odpad treba spracovať na menšie kúsky, aby sa v komposte ľahšie rozkladali
  • kompost zakryjeme starým kobercom či vrecovinou a potom plastovou fóliou (chráni pred dažďom a možným premočením kompostu), aby sa vytvorila vyššia teplota ako predpoklad procesu hnitia
  • tvorbu kompostu urýchlime pridaním listov kostihoja, harmančeka či slepačieho trusu
  • proti zápachu pomáha zamiešanie suchej zeminy, lístia alebo slamy a občasné prevzdušňovanie masy prehadzovaním vidlami
  • v prípade, že je príliš suchý, môžeme priliať určité množstvo vody a premiešať, ale nesmie byť premočený 

Kompost pridaný do pôdy

  • ideálne vyživuje rastliny, či už izbové alebo záhradné, a tiež záhony so zeleninou či ovocné kríky a stromy
  • zlepšuje štruktúru pôdy, v ktorej sa lepšie udržiava vlaha
  • ekologickým prístupom bráni šíreniu chorôb i alergií na chemické prípravky

 

Poznámka:

Zber organického odpadu by mal byť prirodzenou súčasťou domácich prác. Ak nemáme podmienky na tvorbu kompostu a máme väčšiu rodinu, ktorá týždenne vyprodukuje veľké množstvo odpadu zo spracovávaných potravín a zo zvyškov jedál, treba sa poobzerať po okolí. Možno celkom blízko býva sused, ktorý má záhradku alebo chová domáce zvieratká a ktorý by vedel biologický odpad účelne zužitkovať.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu