04.11.2015 17:10

Rýchla večer s rokfortom

Varenie – Príprava jedál

 

Keď nestihneme nakúpiť potraviny na večeru, skúsme preveriť zásoby chladničky. V prípade, že objavíme kúsok francúzskeho roquefortu, českého rokfortu čiže nivy alebo iného modrého plesňového syru, máme vyhraté.

 

  • K príprave rýchleho a teplého syrového pokrmu potrebujeme iba pár rožkov, môžeme však použiť aj žemle alebo toasty.
  • Pečivo pozdĺžne prekrojíme a polovice (prípadne toasty) potrieme vrstvou masla alebo obľúbeného rastlinného tuku.
  • Potom ich uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Navrch poukladáme nakrájané plátky syra alebo kôpky postrúhaného rokfortu a dáme na 10 minút zapiecť do vopred vyhriatej rúry.
  • Pokrm je hotový, keď je syr roztopený a pečivo mierne chrumkavé.
  • Túto pochúťku si treba dopriať teplú, tak to chutí najlepšie. Kto chce, môže si ju pokvapkať kečupom, ale nie je to podmienka príjemného kulinárskeho zážitku.
  • Zapečené rožky s rokfortom môžeme pokojne ponúknuť aj priateľom, ktorí nás navštívili aj s fľašou kvalitného vína, je to výborná kombinácia.

 

ROQUEFORT...

... je polotvrdý plesňový syr pochádzajúci z francúzskej oblasti Causes, originálny sa vyrába z ovčieho mlieka. Typický je mramorový vzhľad rezu, prerastený plesňou modrozelenej farby, ktorá mu dodáva charakteristickú jemne orechovú príchuť. Získava ju pri uskladnení vo vlhkom prostredí jaskyne, kde asi dva mesiace zreje. Konzumuje sa ako stolný syr, ale je aj vhodnou ingredienciou na prípravu nátierok, omáčok, zapekaných jedál a slaných koláčov.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.morguefile.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu