22.01.2017 11:10

Punč patrí k zimným sviatkom

Varenie – Rady z kuchyne

 

Ak prituhlo a mráz zachádza za nechty, je dobré sa zahriať teplým nápojom. Ponúka sa celá škála účinných prostriedkov na rozprúdenie krvi. Môžeme sa rozhodnúť pre horúci čaj, najlepšie zázvorový, a výbornou voľbou je aj grog, varené vínko či punč. Ako sa posledný menovaný zázrak, pochádzajúci z Indie, pripravuje?

Na šálke s horúcim nápojom si určite rozmrazíme skrehnuté prsty, ale ulahodí nám aj pre aromatickú chuť a vôňu. Navyše nie je v ňom tak silná dávka alkoholu ako napríklad v grogu s rumom, ktorý sa považuje za nápoj ošľahaných námorníkov. A dokonca si môžeme urobiť bezalkoholový punč, ktorý ako zmes čaju a ovocnej šťavy i kúskov ovocia môžeme ponúknuť aj vodičom či deťom.

  • Na prípravu pravého punču potrebujeme čaj, liehovinu, víno, cukor, vodu a koreniny podľa obľúbenej chuti - zvyčajne škoricu, zázvor, klinčeky, badián, kardamon či vanilku.
  • Príjemným bonusom je citrónová alebo pomarančová šťava a kúsky ovocia, napríklad citrusových plodov, hrozienok, hrušiek, jabĺčok a zaváraných jahôd, malín a čučoriedok. A niekto si v punči pochvaľuje bylinky ako medovku alebo ibiš.
  • Voda musí byť čerstvá a krátko prevarená a do alkoholovej zmesi ju pridávame až tesne pred podávaním
  • Punč servírujeme v nahriatom pohári a pred naliatím horúcej tekutiny do neho vložíme kovovú lyžičku, aby sklo neprasklo.

 

Medový punč

Asi pol litrom vriacej vody zalejeme tri vrecúška čierneho čaju a po 3 minútach ho precedíme. Potom prilejeme 200 ml rumu a rovnaké množstvo červeného vína, 1 lyžice medu a pár kvapiek vytlačených z dužiny nastrúhaného zázvoru. Napokon zohrejeme s kúskami pokrájaného pomaranča a môžeme degustovať.

 

Punč s pomarančom

Asi 70 g hrozienok necháme namočené niekoľko hodín v 200 ml rumu. Potom uvaríme asi liter čierneho čaju, ktorým hrozienka v rume zalejeme a pridáme aj liter červeného vína a pomarančovú šťavu. Necháme prevariť a napokon ochutíme 3 balíčkami vanilkového cukru. Pred podávaním dáme do každého pohára pár kúskov pokrájaného pomaranča.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu