11.12.2017 20:20

Prípitok podľa domáceho receptu

Varenie – Rady z kuchyne

 

Každý sviatok je príležitosťou aj na stretnutie rodiny a priateľov. Rovnako sviatky záveru roka, keď je navyše vhodná chvíľa na pohárik chutného nápoja. Nemusí to byť vždy štamprlík trúnku z profesionálnych výrobcov. Domáci nápoj na prípitok si môžeme pripraviť aj sami. Napríklad vermút alebo cinzano, ktoré sa ako druhy sladších alkoholických nápojov k sviatočnému posedeniu výborne hodia. Možno vám budú chutiť viac ako tie z obchodu.

Vermút z ryže

  • Pol kila umytej ryže dáme do veľkej fľaše s objemom 5 l na zaváranie.
  • Pridáme 2 umyté a na kolieska nakrájané citróny, 5 klinčekov, 1 celú škoricu, 100 g sušených hrozienok a 2 kávové lyžičky sušeného droždia.
  • Vodu (3,5 l) uvaríme s cukrom (1,3 kg) a  necháme vychladnúť.
  • Cukrovým roztokom zalejeme ryžu a ostatné ingrediencie. Vrch nádoby zakryjeme celofánom a urobíme doň niekoľko dierok.
  • Fľašu s obsahom uložíme na tmavé miesto na 28 dní.
  • Tekutinu potom precedíme cez papierový filter alebo čisté plátno a nalejeme do niekoľkých fliaš, ktoré odložíme ešte na 5 dní na ustálenie nápoja.

Cinzano z citrusov

  • Potrebujeme 1 liter (najlepšie červeného) vína,1/2 litra vodky, 200 ml rumu, 200 g cukru, 1 citrón a 1 pomaranč.
  • Všetky druhy alkoholu zmiešame a pridáme aj cukor a dobre umyté a rozkrájané plody citróna a pomaranča.
  • Zmes nalejeme do väčšej nádoby, môže to byť aj zaváracia fľaša, a necháme ju stáť dva dni, aby sa arómy a chuť citrusového ovocia dobre vylúhovali.
  • Potom hotové cinzano precedíme cez kus čistého plátna, prelejeme do fliaš a uložíme do chladničky.

 

Poznámka:

Ak aj prvý recept nestihnete do Silvestra, nič to. Hotový nápoj príde vhod počas fašiangových sviatkov.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com

—————

Späť


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu