18.01.2016 17:57

Prípitok bez prešľapov

Harmónia – Stolovanie a etiketa

 

Obdobie fašiangových zábav a plesov dáva nemálo príležitostí na spoločenské posedenia, pri ktorých nechýba chutné jedlo a kvalitné víno alebo šampanské. Podobné situácie provokujú aj k opakovaným prípitkom, ktoré sú akousi formou spoločenskej komunikácie a zbližovania ľudí sediacich za jedným stolom.

 

  • Aj oslava narodenín alebo promócie je výbornou príležitosťou na prípitok. Predniesť by ho mal starší člen rodiny, hostiteľ alebo čestný hosť, ktorý ako prvý pozdvihne pohár a ostatní ho majú nasledovať. Prípitok sa má začať hovoriť, až keď je alkohol naliaty v pohároch alebo ho čašník prinesie, a predniesť by ho mal človek po stojačky, aby ho všetci dobre videli.
  • Priamy kontakt pohárov čiže štrngnutie sa robí len s najbližšími prísediacimi, nie je vhodné behať okolo celého stola a stíhať všetkých svadobčanov. Štrngať by sme si mali len s pohármi, ktoré majú stopky, pretože súčasťou tohto aktu je aj zvuk štrngnutia. Pohár s alkoholom treba preto držať za stopku.
  • Najčastejšie sa na prípitok používa šampanské, ktoré sa podáva vo vysokých štíhlych pohároch alebo v guľatých plochých miskách na stopke. Vhodné je však aj cinzano a vermúty, ktoré sa zvyknú piť zo širších pohárov na stopke. K aperitívovým druhom alkoholu však patria aj destiláty ako vodka, borovička, gin alebo becherovka, všetky sa podávajú asi 10 minút pred servírovaním jedla.
  • Aj po konzumácii pokrmov sa zvykne vypiť pohárik pálenky alebo horkého likéru na lepšie strávenie, to sa však už nenazýva aperitív, ale digestív.
  • Ak sme pozvaní na recepciu, môže nás pri uvítaní prekvapiť čašník s táckou plnou pohárov so šampanským. Slušnosť vraví tento wellcome drink neodmietať, ale vypiť ho nemusíme. Pohár stačí nenápadne odložiť na niektorý zo stolíkov alebo na podnos inému čašníkovi, ktorý okolo nás prejde.

 

Niekoľko alkoholických rád pre návštevníkov fašiangových zábav

  • Pred odchodom na zábavu si vypime pohár vody s rozpustenou šumivou multivitamínovou tabletkou, aby nám nechýbali vitamíny.
  • V priebehu večera si doprajme niekoľko menších chodov. Ak konzumujeme jedlo, alkohol nemá také výrazné účinky ako pri prázdnom žalúdku. Účinok alkoholu spomaľujú najmä tučnejšie pokrmy.
  • V žiadnom prípade nemiešajme druhy alkoholu. Buď sa rozhodneme pre vermút ako aperitív a pokračujeme vínom alebo sme celý večer verní tvrdému alkoholu. Poldecáky však radšej zapíjajme pohárom minerálnej vody.

 

Na okraj:

Náročné to majú hostia na návšteve v ruskej rodine, kde sa veľa je, ale i pije a často dokonca „na ex“. Keď niekto podobnú výzvu nerešpektuje, považuje sa za veľmi nezdvorilého a domáci sa môžu dokonca uraziť. Ak nie sme lámačmi rekordov v konzumácii alkoholických nápojov, radšej by sme si súkromnú návštevu v takomto prostredí mali rozmyslieť.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.morguefile.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu