13.01.2016 17:55

Pozor na zabíjačkové špeciality

Varenie – Správna výživa

 

Zabíjačkám, ktoré si mohol ktokoľvek robiť bez ohlásenia, už odzvonilo. Podľa nariadenia ministerstva zdravotníctva musia aj domáci chovatelia už niekoľko rokov odnášať vzorku mäsa po každej zakáľačke veterinárovi, ktorý preverí jeho nezávadnosť. Podceňovať a dokonca ignorovať túto povinnosť sa nemusí vyplatiť. Je dobré si to uvedomiť práve v zimnom období fašiangov, keď sa mnohí chystajú urobiť si doma chutné bravčové hody.

 

Dôvodom kontroly je možná prítomnosť parazita, ktorý by po zjedení mäsa a zabíjačkových výrobkov mohol vo výnimočných prípadoch spôsobiť aj vážne zdravotné problémy konzumentom.

 

Svalovec je nepríjemným hosťom

Trichinella spiralis čiže svalovec je červ, ktorý sa požitím údeniny dostane do tenkého čreva Po oplodnení naloží samička v pruhovanej svaloviny 200 až 1500 živých lariev, ktoré sa opúzdria. Zvyknú sa usídliť najmä v bránici a v medzikostných i v žuvacích svalstvách, kde postihnutá osoba zvykne pociťovať bolesť. Symptómy, ku ktorým sa pridá aj horúčka, pripomínajú chrípku. Niekedy prítomnosť parazita čiže cudzorodej bielkoviny prezradia aj opuchy viečok. No väčšinou má priebeh nákazy menej nápadný charakter a svalovec nepredstavuje veľké nebezpečenstvo pre človeka, organizmus parazita zvládne pomocou tvorby kalciových zrazenín, v ktorých zahynie a zostane v tele zakonzervovaný. Tiež žiadny dôvod pre radosť. No existujú aj horšie verzie. V niektorých prípadoch sa svalovec dostal až do mozgu a spôsobil zápal tohto orgánu. Prípady sa liečia pomocou kortizónových preparátov, ktoré eliminujú alergickú reakciu na cudziu bielkovinu.

Jeho cesta

Rezervoárom svalovca je líška, až desať percent tohto druhu obyvateľov lesa je nakazených parazitom. Líška vylučuje zárodky parazita a tie sa potravou dostanú do tela diviaka lebo i ošípanej, niektorí poľovníci totiž prikrmujú domáce prasiatko zvyškami zo zabitého diviaka. Ale parazit sa potravinovým reťazcom môže dostať do tela domáceho zvieraťa aj pre blízkosť lesa a hospodárskych dvorov na vidieku. Nakazené zviera nemusí správaním signalizovať žiadny problém. Ale špeciálne laboratórne testy odhalia nákazu aj na úplnom začiatku. Larvy usídlené v svalovine chovanej ošípanej ako charakteristické uzliny však uvidí aj veterinár pod mikroskopom.

 

Citlivý na vysoké teploty

Tento parazit neznáša vysoké teploty, preto tepelne upravené mäso, či už varené alebo pečené môžeme pokojne zjesť. Zdrojom nákazy by nemali byť ani konzervované zakáľačkové výrobky, ak boli dostatočne dlho sterilizované varom. Pozor si však treba dávať na klobásy. Tieto výrobky sa pripravujú z ochutenej zmesi zo surového mäsa a potom sa len údia. A studená technológia zárodky svalovca nezničí. Neprekážajú mu ani mínusové teploty, spoliehať sa na zamrazenie mäsa a neskôr jeho spracovanie môže byť tiež riskantné. Svalovec prežije aj – 25°C. Dôkazom sú prípady, keď sa v arktických častiach sveta nakazili výskumníci po konzumácii mäsa bieleho medveďa.

 

Poznámka:

Nebezpečným parazitom je pásomnica, ktorá sa môže dostať do tela človeka po zjedení nakazeného bravčového, ale ešte skôr hovädzieho mäsa. Ohrození sú najmä častí konzumenti tatárskeho bifteku, ktorý sa pripravuje zo surového mletého mäsa. Pásomnica môže narásť aj do veľkosti niekoľkých metrov a spôsobiť degeneratívne zmeny na tenkom čreve.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu