12.07.2016 09:23

Pozor na huby na tanieri

Zdravie a krása - Prvá pomoc

 

Nejedna vychádzka do lesa, z ktorej si prinesieme príťažlivo vyzerajúce huby, skončila napokon na pohotovosti. Variť hubovú polievku z neznámych druhov sa nevypláca. Môže ísť napokon o život.

Prejavy:

Reakcie na otravu hubami sú rôzne. Niekedy má človek bolestivé kŕče bezprostredne po konzumácii jedla, ale v prípade smrteľne jedovatej muchotrávky zelenej sa prvé príznaky prejavia po 6 až 12 hodinách. Pri otrave hubami človeka napína, neraz vracia, trpí kŕčovitými bolesťami brucha. Často sa vyskytuje silná vodnatá hnačka, zimnica, potenie, symptómom bývajú aj zúžené alebo rozšírené zrenice a niekedy aj poruchy vedomia. 

Riziká:

Ak sa pacient dostane k odbornej pomoci neskoro, môže mať vážne poškodené obličky a pečeň a dokonca mu hrozí smrť. Najčastejším druhom toxínu, ktoré jedovaté huby obsahujú, je faloidín. Poškodzuje výstelkové bunky hrubého a tenkého čreva a výsledkom je prudká reakcia organizmu v podobe hnačky a vracania. Takto sa telo otravy aspoň snaží zbaviť. Horšie je, ak toxíny (napríklad amanitín) niektorých už spomínaných druhov húb pôsobia na vnútorné orgány niekoľko hodín, pričom likvidujú bunky pečene, ktorá začne zlyhávať. Naviažu sa na jej bielkovinové bunky a zastavia metabolizmus. Našťastie, tento orgán má ešte aj pri 90 percentnom poškodení schopnosť regenerácie. No pri prekročení tejto hranice nastáva zlyhávanie aj ostatných orgánových systémov a rozvrat vnútorného prostredia s následkom smrti.

Ja ťažké všeobecne konštatovať, aké množstvo jedovatých húb musí človek skonzumovať, aby sa ocitol v stave život ohrozujúceho nebezpečenstva. To závisí od druhu týchto lesných plodov a tiež od veku, váhy pacienta a obranyschopnosti jeho organizmu. Silný jedinec problém zvládne, ale pre malé dieťa alebo staršieho človeka to môže mať tragické následky. Preto by deti až do veku 10 rokov nemali podľa odborníkov huby vôbec konzumovať. V prípade náprsníka červeného stačí aj malé množstvo, ktoré sa zatúla do košíka medzi zdravé huby. Šampiónom je muchotrávka zelená, ktorú si zvyknú aj skúsenejší hubári mýliť so zelenou plávkou, bedľami a najmä obľúbenou pečiarkou. A pozor, ťažkosti, dokonca vážne, môže zapríčiniť aj zdravá huba, ako je dubák alebo kuriatko. Ak sa v igelitovom vrecúšku zaparí, jej rozložené bielkoviny môžu tiež poškodiť pečeň.

Pomoc:

V prvom rade treba človeka s podobnými problémami upokojiť a potom čo najrýchlejšie zistiť, čo jedol. Je nevyhnutné ho čo najskôr pretransportovať k lekárovi a pri akútnych stavoch a najmä strate vedomia okamžite zavolať záchrannú službu. Príznaky otravy nie je múdre podceňovať a liečiť ju čajom či živočíšnym uhlím. V žiadnom prípade neskúšajme u postihnutej osoby vyvolať nasilu vracanie a určite jej nepodávajme mlieko. Ak stratí vedomie, musíme okamžite uvoľniť dýchacie cesty a skontrolovať dýchanie. A ak treba, začať aj s umelým dýchaním a masážou srdca, kým príde odborná pomoc. V nemocnici pomôžu podľa stavu pacienta – niekomu stačí výplach žalúdka, iný potrebuje infúziu na regeneráciu organizmu a ďalší treba na prečistenie poskytnúť transfúziu krvi.

Pri otrave jedlom a obzvlášť hubami je dôležité odložiť zvyšok potravy i vzorky zvratkov a poslať ich aj s pacientom do nemocnice, aby mohli lekári určiť čo najskôr pôvod zdravotného problému.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu