18.11.2017 08:31

Polievka zasýti i zahreje

Varenie – Správna výživa

 

Chladné až mrazivé dni nás odrádzajú dať si zmrzlinový dezert. Skôr sa nám žiada za tanier horúcej polievky. Stačia správne ingrediencie i receptúra a telo sa dokonale zahreje.

 

Odborníci na výživu upozorňujú na fenomén rýchlych obedov s jedným chodom a na absenciu polievok v našich stravovacích zvyklostiach. Tento druh jedla je však pre organizmus prínosom. Pripraví tráviacu sústavu na spracovanie ťažšie stráviteľných pokrmov, odštartuje sekréciu slín i žalúdočných štiav, rozhýbe črevá, ochráni žalúdočnú sliznicu pred vznikom vredov a ako tekutá strava je aj súčasťou pitného režimu. Navyše, porcia hlavného chodu nemusí byť veľká, pretože po čiastočnom zasýtení už neskonzumujeme veľké množstvo napríklad vyprážaného mäsa. A ani pocit hladu sa nedostaví po obede tak rýchlo, polievka totiž pomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. Správne pripravené zeleninové polievky sú navyše zdrojom vitamínov a minerálov.

Ktoré potraviny zahrejú

Na obed stačí ľahšia zeleninová či mäsový vývar, na večeru potom ako hlavné menu si môžeme dať sýtejšiu gulášovú alebo strukovinovú, prípadne inú polievku zahustenú zápražkou či zatrepanú mliekom. V zimných mesiacoch sa ponúka aj tradičná kapustnica, existujú desiatky receptov na jej prípravu. Je jedno, či do nej dáme klobásu, údené mäso alebo sušené slivky, každá dodá telu potrebné živiny. Navyše čerstvo uvarená alebo poriadne prihriata dokáže rozmraziť aj lyžiara po pol dni strávenom na svahu alebo deti, ktoré sa vrátili zo sánkovačky s poriadne vyštípanými lícami a ľadovými rukami. Treba aj voliť vhodné potraviny. K tým, ktoré zaručene zahrejú, patrí červená fazuľa, špargľa, šampiňóny či cesnak. A cesnaková polievka zároveň upraví látkovú výmenu a zlepší prekrvenie, takže ani v zime by nás nemali trápiť studené nohy.

Poznámka:

Sýtejšia polievka je alternatívou aj pre zaneprázdnené ženy, ktoré potrebujú doma nakŕmiť manžela a jedného či viacerých tínedžerov. Fazuľovica alebo hustá kapustová polievka s pár krajcami tmavého chlebíka môže byť rýchlou a zdravou večerou pre celú rodinu. A ak sa navarí za väčší hrniec, hladoši sa takto chutne prestravujú niekoľko dní.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu